A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti hatáskörben megállapította, hogy egy magánszemély bennfentes információk birtokában kereskedett Waberer's részvényekkel. Ráadásul nem egyszeri esetről volt szó, 4 alkalommal is tőzsdei megbízást adott a nyilvánosság számára akkor még nem elérhető, s az árfolyamra egyértelműen hatással bíró információk birtokában. 

Bennfentes információnak számít minden olyan közvetlenül vagy közvetve egy vagy több kibocsátóval, illetve egy vagy több pénzügyi eszközzel kapcsolatos pontos információ, amelyet nem hoztak nyilvánosságra, és amely nyilvánosságra kerülése esetén valószínűleg jelentős hatást gyakorolna a pénzügyi eszköz árára. A tőkepiaci törvény tiltja az ilyen információ felhasználásával kötött, bennfentes kereskedelemnek minősülő ügyleteket.

Mint a mostani ügy is mutatja, a bennfentes kereskedelem abban az esetben is megvalósul, ha az adott személy az információ nem minden részletével van tisztában, hanem azt csak nagy vonalakban ismeri, vagyis egy-egy olyan főbb, árfolyamérzékeny momentumot ismer, amely a nyilvánosság számára nem elérhető.

Mindezek nyomán az MNB megtiltotta a magánszemélynek a bennfentes kereskedelmet tiltó rendelkezések ismételt megsértését és

15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki vele szemben.  

Arra nem tért ki a közlemény, hogy a tiltott ügyleteken mekkora haszna keletkezett a befektetőnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!