Évek óta nem látott szakadással nyitottak a világ tőzsdéi hétfőn. Az esést a japán börze vezette, ahol 1987 óta nem látott durva zuhanás történt, a Nikkei 225 index brutális 12,5 százalékos napon belüli leolvadást produkált. Ezek már pánikszerű mozgások a tőzsdéken – kommentálta a fejleményeket az Equilor reggeli elemzése. 

Nikkei 225 index mozgása hétfőn.  

Azt azonban nem lehet mondani, hogy nem voltak előjelek. Mint az Economx is megírta, már a péntek is erősen negatív hangulatban telt a tőzsdéken, Amerikában az S&P 500 index 1,84 százalékkal esett, a Nasdaq Composite pedig 2,43 százalékkal.

Közben a hétvégén a geopolitikai feszültségek is fokozódtak, Izrael arra számít, hogy a Hezbollah átfogó támadást indíthat ellenük hétfőn. 

A magyar tőzsde sem tudta elkerülni a negatív nyitást, fél órával a kereskedés kezdete után a BUX 2,4 százalékos mínuszban van. A vezető részvények közül az OTP Bank 3,8 százalékkal került lejjebb, de ugyanennyivel szakad a Magyar Telekom is, hiába tartják defenzív papírnak a befektetők. A Mol-Richter páros 1,5 százalékot veszített az értékéből. Több vezető részvény is fontos támasz közelébe esett vissza.

Bár a globális befektetői szentiment teljesen elromlott, a forint egyelőre állja a sarat, egy euróért jelenleg 398,5 forintot kérnek. 

Ha csak nem történik valami csoda, nagy zakó vár az amerikai piacokra is. Főleg a tech-papírok zuhanhatnak, a Nasdaq 100 határidős index 4,4 százalékos esést mutat jelenleg, az S&P 500 pedig 2,5 százalékos eséssel kezdheti a kereskedést. 

Többhavi mélypontra esett a Bitcoin és az Ether. A Bitcoin más eszközökkel együtt esett, beleértve a globális részvényeket is, mivel a befektetők attól tartanak, hogy az Egyesült Államokban recesszió fenyeget. 

A Bitcoin 53 091 dollárra, február vége óta a legalacsonyabb szintre süllyedt, míg az Ether január közepe óta a leggyengébb szintre süllyedt, és legutóbb 2 300 dolláron állt

– olvasható az Equilor délelőtti összefoglalójában.

Európa tőzsdéin is pirosban világítanak az árfolyamkijelzők. A német DAX 2,5 százalékos lejtmenetben, a CAC 40 közel ekkora mínuszban, míg a londoni FTSE két százalékkal került lejjebb.

Általános az esés a tőzsdéken

Az összeurópai STOXX 600 index 1,52 százalék, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 2,72 százalék csökkenéssel kezdett hétfőn.Londonban az FTSE 100 index 1,72 százalékkal, a frankfurti DAX index 2,19 százalékkal, a CAC 40 index Párizsban 1,91 százalékkal nyitott alacsonyabban. A milánói FTSE MIB index 3,70 százalékos, a madridi IBEX 35 index 2,66 százalékos gyengüléssel kezdte a hétfői tőzsdenapot. A tőzsdeindexek világszerte veszteségbe fordultak a gazdasági növekedési aggodalmak miatt. A pénteki adatok az amerikai foglalkoztatás növekedésének erőteljes lassulását, a munkanélküliségi ráta emelkedését és a bérnövekedés lassulását mutatták. Emellett az ISM feldolgozóipari BMI-mutatója is a vártnál nagyobb mértékű teljesítménycsökkenést mutatott. Zsugorodott a kínai feldolgozóipar teljesítménye is, tavaly október óta első alkalommal. Hétfőn Tokióban a Nikkei 225 index 12,47 százalékkal végzett alacsonyabban, a TOPIX index pedig 12,23 százalékkal csökkent. Szöulban a KOSPI 8,77 százalékkal csökkent, a sanghaji 1,26 százalékkal, a hongkongi 1,89 százalékkal végzett alacsonyabban.Az olajár csökkent, a WTI az európai kereskedés kezdetén hordónként 72,68 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben 1,14 százalékkal alacsonyabban, a Brent ára pedig 1,05 százalékkal csökkent 76,00 dollárra.Az arany spot ára 0,60 százalékkal csökkent unciánként 2428,22 dollárra. A dollárindex 0,24 százalékkal 102,96 pontra csökkent. Az eurót 0,04 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0905 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!