Erős maradt a forint péntek reggel is, azok után, hogy egész héten folyamatosan javuló formát mutatott. Kora délelőtt egy euró már „csak” 392,4 forint, ami közel egy hónapos csúcs (utoljára június 10-én kereskedtek ezen a szinten az euró-forinttal).

A forintnak jót tett a reggeli makrogazdasági adatok alakulása: ami a deviza szempontjából a legfontosabb, az a külkereskedelmi adat. Itt a májusi forgalomról számolt be a KSH reggel, e szerint 1,1 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, ez azonban azért alakult így, mert az export mérsékeltebben esett vissza az importnál.

A forint erősödés folytatódhat péntek hátralévő részében is, tulajdonképpen szabad az út a 391 körüli szinteken, legalábbis a technikai kép alapján. A nemzetközi környezet is támogató, a gyengébb dollár is segít a forint erősödésében: az euró/dollár stabilizálódott 1,08 felett. 

Csütörtökön az MBH Elemzési Centrum szakértőimódosították az idei év végére vonatkozó árfolyam-várakozásaikat. Prognózisuk most december végére 392,5 forintos euróárfolyam, a jövő év végére is hasonló forintpályát jeleznek előre.

A magyarázat erre az, hogy az amerikai központi bank (Fed) később kezdhet hozzá a kamatok csökkentéséhez, ami támogatja a dollárt, ezáltal nem kedvez a feltörekvő piaci devizáknak.

Amíg a dollárkamatok magasak, addig a forint eszközökön elérhető hozam sem annyira vonzó, ha pedig nincs meg a látványos kamatelőny, a spekulatív tőke sem jelenik meg a forint piacán. 

Péntek délután egyébként még lehet egy fordulat a forintban, érkezik az Egyesült Államokból a júniusi foglalkoztatottsági adat, amelynek alakulásából következtetni lehet a Fed jövőbeni kamatpolitikájának alakulására.

Jövő kedden pedig a magyar inflációs adat lesz fókuszban, a várakozások szerint 3,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a múlt hónapban éves összevetésben. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!