Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója kijelentette, hogy aktív szerepet kíván játszani a Commerzbank AG stratégiájában, miután utóbbiban jelentős részvénycsomagot szerzett az olasz hitelintézet. Orcel továbbra sem zárja ki a két bank egyesülését.    

„Évek óta nem titok, hogy látunk potenciált egy fúzióban” - idézi Orcelt a Handelsblatt a hétfőn megjelent interjúban. Mindkét intézmény vezetőségének kötelessége, hogy a legjobbat tegye az érintettek - az alkalmazottak, az ügyfelek és a részvényesek - számára” - jelentette ki Orcel. 

A vezérigazgató reméli, hogy ez lesz a párbeszéd alapja. "Ha nem ez a helyzet, akkor aktív részvényesek leszünk, azon fogunk dolgozni, hogy felgyorsítsuk a bank átalakulását, hogy több értéket teremtsünk a részvényesek számára."  

Az UniCredit a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy 9 százalékos részesedést szerzett a Commerzbankban, amivel a német kormány után a legnagyobb tulajdonossá vált. A lépés sokakat meglepett Németországban.

Orcel már a Bloomberg TV-nek adott szeptember 12-i interjújában rámutatott, hogy igyekszik befolyással lenni a Commerzbank stratégiájára, mivel szerinte azon lehetne javítani.  

Egy fúzióval 78 milliárd eurós piaci tőkeérték alapján Európa harmadik számú bankja jöhetne létre, ami 10 százalékkal növelné az olasz hitelintézet nettó nyereségét, és a tranzakció sikere esetén a sajáttőkére vetített megtérülés 15 százalékra nőhetne.  
 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!