Nem biztos, hogy a megfelelő taktika a zuhanó olajárak mellett a szektor cégeinek részvényeit shortolni. legalábbis ez derül ki a Wall Street Journal elemzéséből. A lap szerint az elmúlt évtizedekben azokat a periódusokat, amikor nagyot esett az olajár, rendszerint az iparági felvásárlások és összeolvadások számának masszív emelkedése kísérte. Így volt ez a 80-as évek elején, a 90-es évek végén és az elmúlt évtized közepén is - írja a lap.

Az iparági akvizíciós várakozásokra jó példa a BP esete, a cég részvényei kedden 5 százalékot ugrottak miután egy névtelen Twitter felhasználó felröppentette a pletykát, amely szerint a Royal Dutch Shell ajánlatot készül tenni a társaság részvényeire. A két cég nem kommentálta a híresztelést. A múlt hónapban, a legnagyobb olajipari berendezéseket gyártó cég, a Halliburton tett egy 35 milliárd dollár értékű ajánlatot a Baker Hughes Inc felvásárlására, a francia Technip SA is nemrég tett ajánlatot egy kisebb szolgáltató cég, a CGG SA részvényeseinek 1,83 milliárd dollár értékben - emlékeztet a lap.

Ha alacsonyan maradnak az olajárak, akkor várhatóan emelkedni fog az eszközeladások és a vállalati akvizíciók száma a szektorban - mondta a lapnak Pascal Menges, a Lombard Odier portfólió menedzsere, aki alapjaiban tart számos, palaolaj kitermeléssel foglalkozó cég részvényeiből is. Az alacsony olajárak ugyanis számos kisebb és közepes méretű céget arra kényszeríthetnek, hogy megváljanak eszközeiktől, néha áron alul is. Az összefoglaló hozzáteszi, erre a helyzetre várhatóan még várni kell, mivel a múltban ezek a folyamatok akkor indultak be, amikor az olajárak tartósan alacsony szinten maradtak.

Ehhez képest az idei olajárcsökkenés még csak hat hónapja tart. Fadel Gheit. az Oppenheimer & Co. elemzője arra figyelmeztet, hogy a mostani helyzetben talán kevésbé lesz érzékelhető az akvizíciós tevékenység élénkülése, mivel jelenleg kevesebb igazán nagy cég van a piacon a korábbi hasonló időszakokhoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!