Jelentősen gyengült az elmúlt időszakban a forint árfolyama az euróval szemben, a múlt szerdai 307 forint alatti szintről mára  315 forint fölé is jutott az euró árfolyama. A gyengülés hátteréről általunk megkérdezett elemzők a Napi.hu-n korábban említett okokat sorolták fel, s úgy vélték, egyelőre az nem ért el olyan szintet, hogy a jegybank lépne a forint árfolyamának védelmében.

euró/forint napos
Kép: Alfatrader


A forintgyengülés okai a piaci szereplők szerint elsősorban nemzetköziek, ugyanakkor szerepet játszik benne egy-két speciális magyar tényező is.

A nemzetközi okok a következők:

- a piaci szereplők egyre inkább úgy gondolják, hogy a Fed az eddig becsültnél hamarabb kezdheti meg kamatemelési ciklusát, s ez hatással van a hozamgörbére, annak rövidebb vége indult meg felfelé

- ez hat a magasabb kamatozású eszközök árfolyamára is, a carry devizákban pozíciózárási hullám indulhatott

- az argentin csőd, hiába volt várható fejlemény, felhívta a piaci szereplők figyelmét az egyes feltörekvő országokkal kapcsolatos kockázatokra

- az orosz-ukrán konfliktus, az Oroszországgal szembeni szankciók kedvezőtlen hatással lehetnek számos uniós cég gazdálkodására

- ennek első jeleit a befektetők érezhetik az elég gyenge európai gyorsjelentési szezon számain is - a Budapesti Értéktőzsdén a Richter gyorsjelentése volt erre a példa

- A Banco Espirito Santo problémái szintén a kockázatvállalási kedv csökkenésének irányába hatottak.

A hazai okok közül a következőket lehet kiemelni:

- augusztus elejétől átalakul az MNB eszköztára, a kéthetes MNB-kötvény kéthetes betétté alakul, amelyet viszont már nem vehetnek igénybe közvetlenül külföldiek. Az itt parkoló pénzek egy része ugyan az állampapír piacon köthet ki, de a várakozások szerint az ebben az instrumentumban lévő pénzek egy része elhagyhatja az országot, s ennek átmeneti forintgyengítő hatása van

- a piaci várakozásokba egyre inkább beépül a devizahitelek forintosításának lehetősége

- az MNB jelzése szerint elért kamatcsökkentési ciklusa végére, így a tovább csökkentésre járó szereplők zárhatják pozícióikat

- az ÁKK valamivel 100 milliárd forint feletti összegben előtörleszt az önkormányzatoktól átvállalt deviza-adósságból.

Az elemzők ugyanakkor nem számítanak a továbbiakban drasztikusabb forintleértékelődésre. Árokszállási Zoltán, az Erste Group AG bécsi szakértője szerint a fundamentális tényezők, a folyó fizetési mérleg, a külkereskedelmi mérleg pozitívuma egyaránt azt jelzik, hogy nincs indok a drasztikus forintleértékelődésre. Ez a helyzet most nem olyan, mint a 2008-2009-es, s drasztikus pozíció leépítésekre nem számít a piacon. Véleménye szerint egy a jelenlegi ütemben folytatódó leértékelődés még nem késztetné a jegybankot arra, hogy beavatkozzon a piaci folyamatokban. Ha azonban a most tapasztaltnál nagyobb ütemben indulna meg az árfolyam esése, akkor várhatóak lennének bizonyos lépések a jegybank részéről.

Először verbálisan

Árokszállási szerint első körben valószínűleg verbális intervencióval próbálkozna a Matolcsy György vezette intézmény. Ennek első formája egy olyan megszólalás lehetne, amelyben hangsúlyoznák, az MNB fokozott figyelemmel kíséri a forint árfolyamának alakulását, s annak inflációra gyakorolt hatását. Csak ezt követően lépne gyakorlatban is a jegybank, ami lehet egy rendkívüli kamatemelés, de devizapiaci intervenció is.

Az Erste szakértője szerint korábban a Simor András vezette jegybanknál még a kamatemelés lett volna a valószínűbb eszköz, azonban az még nem derült ki, hogy a Matolcsy György vezette intézmény melyik eszközhöz nyúlna szívesebben. Bármelyik is történjen, az nem a jelenlegi 314 forint körüli szinteken, hanem ennél jóval magasabban lenne aktuális - tette hozzá.

Önkioltó folyamat

Bármennyire is fájdalmasnak tűnik a forint gyengülése, tudomásul kell vennünk, hogy a vele egy kategóriában szereplő devizákhoz képest az elmúlt időszakban metastabil volt - hívta fel a figyelmet az egyik nagybank neve említésének mellőzését kérő szakértője. A dél-afrikai rand és a török líra hatalmast gyengült az elmúlt fél-háromnegyed évben, ehhez képest a forint jól szerepelt. Ez nem csoda, hiszen Magyarországnak nem kell jelenleg drasztikus inflációs nyomással és negatív folyó fizetési mérleggel egyszerre szembesülnie. Ugyanakkor az, hogy a forint még mindig ezen országok devizáival szerepel egy kosárban számos befektetőknél annak köszönhető, hogy változatlanul magas a külföldi adósság nagysága a GDP-hez mérten.

A szakértő 330-340 forint magasságában tartja valószínűnek, hogy az MNB lépne a forint árfolyamának védelmében, de ez szerinte csak teoretikus. Úgy véli, nincs jelenleg olyan ok, ami miatt oda kéne várni a forint árfolyamát. A forint gyengülése ugyanis szerinte önmagát kioltó folyamat, hiszen minél gyengébb az árfolyam, annál inkább javulnak az ország külkereskedelmi pozíciói, s annál inkább indokolt lehet a felértékelődés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!