Japánból indult, de ma már az egész modern világot fenyegeti ez az életvitel
Japánból indult, de ma már az egész modern világot fenyegeti ez az életvitel

Japánból indult, de ma már az egész modern világot fenyegeti ez az életvitel

A hikikomori japánul annyit tesz, mint visszavonultan élni: így nevezik azokat az embereket, akik úgy döntenek, hogy hosszú időre kivonulnak a társadalomból. Miért lettek ők ennyire sokan? Erre kerestük a válaszokat Petrusán-Molnár Dalma tanácsadó szakpszichológussal az Economx podcastjában.
Horváth Tibor, 2024. augusztus 20. Fotó: Economx

A hikikomori egy japán kifejezés, ami annyit tesz , hogy visszavonultan élni: így nevezik azokat az embereket, akik úgy döntenek, hogy a saját otthonukból ki sem dugják az orrukat. Mivel a jelenség Olaszországban is felütötte a fejét, a római Caritas 2019-ben programot hozott létre a hikikomorik megsegítésére. Japánban, ahol másfél millió embert érint a probléma, egy olasz misszionárius hozott létre segítő központot.

Az Economx podcastjában a jóléti társadalmakban egyre jobban elterjedt „szobalakó” jelenségnek Petrusán-Molnár Dalma tanácsadó szakpszichológus segítségével eredtünk a nyomába.

A hikikomori főként a 14 és 30 év közötti fiatalokat érinti, akik önként döntenek úgy, hogy totális magányban élik az életüket, megszakítva minden kapcsolatot a világgal. A japán kormány által eddig elvégzett kutatások szerint már több másfél millióan élnek ilyen módon. A 40 év feletti korosztályt is érinti a jelenség, mivel az állapot hajlamos krónikussá válni, és egész életen át tartósan megszilárdulni.

A beszélgetésben szó esett még arról:

  • hogyan hatott a 90-es évek gazdasági recessziója a japán társadalomra;
  • mikortól volt jellemző az idősebb generáció fiatalokra vonatkozó, kőkemény kritikája;
  • miért fontos a szakmai segítség kérése, ha hikikomori életvitelt tapasztalunk a családban;
  • miért nem lehet minden rosszat az internetre kenni.

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Japánból indult, de ma már az egész modern világot fenyegeti ez az életvitel

A hikikomori japánul annyit tesz, mint visszavonultan élni: így nevezik azokat az embereket, akik úgy döntenek, hogy hosszú időre kivonulnak a társadalomból. Miért lettek ők ennyire sokan?...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.