Pogátsa Zoltán: Szóval, irdatlanul nincs pénz

Így fogalmazott a közgazdász, szociológus, egyetemi tanár a Konkrétan Rónai Egonnal című Podcastban. Utalt arra is, hogy ezért állíthattak le bizonyos beruházásokat év közben, és ezért is kap „szegény Lázár János”, építési és közlekedési miniszter kevesebb pénzt a vasúti közlekedés rendbetételére. 
L. K., 2024. október 18. Fotó: Economx / Hartl Nagy Tamás - Pogátsa Zoltán, közgazdász

A beszélgetésbenszóba került az is, hogy Navracsics Tibor uniós forrásokért és területfejlesztésért felelős miniszter a minap azt mondta, amit az uniós forrásokból megkaphattunk, az már érkezik, és a többi év végéig „majd kimúlik”. Pogátsa Zoltán szerint Navracsics Tibor már többször, több időpontot is bejelentett, miközben az egész hercehurca kormányzati döntéseken múlik.

Orbán Viktor kormánya az uniós pénzhiányt részben az egymilliárd eurós kínai gigahitelből próbálja meg fedezni.

  • Pogátsa Zoltán szerint ennek az ára – a visszafizetés mellett, politikai értelemben – gyakorlatilag az, hogy a magyar–kínai világpolitikai együttműködésnek erősödnie kell.

A magyar költségvetés nagyon „áfanehéz”.

  • Az, hogy az állam az áfára támaszkodik, oda vezet, hogy válsághelyzetekben kevés a bevétele – mondta, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy emiatt most, a válsághelyzetben ezermilliárd forintos tételek hiányoznak a magyar költségvetésből.
  • Pogátsa Zoltán hozzátette, emellett „van még egy elefánt a szobában” az európai uniós források visszatartása miatt, mivel ezek nettó 3,5 százalékát jelentenék a GDP-nek. Ezért évek óta az történik, hogy az év elején terveznek egy 3 százalék alatti hiányt, majd az év közepén bejelentik, hogy lesz az 5 is, és akkor az év vége felé meg kiderül, hogy ennél is nagyobb lyuk van a költségvetésen – mondta.

14 év Fidesz-kormányzás alatt nem láttunk ilyet, hogy most a munkavállalók képviseletét be akarják vonni a gazdasági tervezésbe.

Pogácsa Zoltán emlékeztetett, eddig az érintettek mindig arra panaszkodtak, hogy ez nem történik meg. A közgazdász szerint az üzleti élet szereplői arra panaszkodnak, hogy bizonyos iparágakban elegendő megfelelően szakképzett munkaerő, és ez is hátráltatja a GDP-növekedést. Mint mondta ez elsősorban nem is a gazdasági miniszter kompetenciája, hanem egy oktatási miniszter feladata lenne, „de hát ilyen meg nincsen”.,

Csányi Sándor is emiatt nem tudja az oktatási miniszterhez címezni kritikus szavait.

  • Matolcsy György jegybankelnök „teleírta a magyar sajtót” azzal, hogy a Távol-Keleten miként tudták fejleszteni a gazdaságot, és milyen humánpolitikai lépéseket lehetne átvenni, sőt 10 éve Orbán Viktor is elment Szingapúrba, és megdicsérte az ottani vezetést azért, hogy az egyébként írástudatlan szingapúri népből az egyik legversenyképessebb gazdaságot hozták össze.

Ezt találgatja egy ország 14 éve, hogy ha Orbán Viktor ezt tudja, akkor miért nem tesz lépéseket ennek érdekében, és miért alulfinanszírozott még mindig a magyar oktatási rendszer

– fűzte hozzá Pogátsa Zoltán 

A közgazdász hozzátette, hogy „Magyarországon munkahelyeket nyertek a kevésbé képzett emberek”, azt el lehet fogadni a kormányzat sikerének, például a roma népességen belül is ki lehet mutatni sikereket a foglalkoztatás terén, de nem volt olyan jelentős kiugrás soha, amelyben nem a humán tőke játszott fontos szerepet.

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Pogátsa Zoltán: Szóval, irdatlanul nincs pénz

Így fogalmazott a közgazdász, szociológus, egyetemi tanár a Konkrétan Rónai Egonnal című Podcastban. Utalt arra is, hogy ezért állíthattak le bizonyos beruházásokat év közben, és...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.