A Draghi-dolgozat nem egy gyászjelentés, Európának fel kell pörögnie

A Draghi-dolgozat nem egy gyászjelentés, Európának fel kell pörögnie

Az Európai Unió közössége törékeny állapotban lép bele egy olyan új korszakba, amelyet a geopolitikai konfliktusok fognak leginkább jellemezni. Az Economx podcastjának vendége Tieger Endre, az EU-Monitor szerkesztője volt, akivel a kontinens kőkemény kihívásairól váltottunk szót.
Hegedűs Szabolcs, 2024. szeptember 27. Fotó: Economx / economx

Az Európai Központi Bank egykori elnökének csaknem 400 oldalas jelentése alapján veszélybe került az európai terv, és amennyiben ez így marad, a közeljövőben kudarc leselkedik az EU-ra. Európában véget ért a dinamikus kereskedelem és az országok érdemi összefogása. A földrész pedig elvesztette Oroszországot, amely az olcsó energia biztosítéka volt évtizedeken keresztül.

A 21. század kezdete óta óta a GDP csaknem kétszer olyan gyorsan nőtt az Egyesült Államokban, mint az öreg kontinensen, aminek a legfőbb oka az, hogy az EU egyértelműen lemaradt a digitális forradalomban, mi több Kína is megelőzte. Az energiaárak is magasnak mondhatók, Kínával és Amerikával összehasonlítva.

Az EuroAtlantic elemzője, Tieger Endre az Economx podcastjában rámutatott arra, hogy a Mario Draghi által jegyzett vaskos jelentés még nem az unió nekrológja, hanem sokkal inkább egy sorvezető, amelynek mentén érdemes lesz alakítani a szakpolitikát az EU-s döntéshozóknak.

A műsorban szó esett még:

  • az Európai Bizottság következő ötéves irányvonaláról;
  • a kontinens statikus iparszerkezetéről;
  • hogyan segítheti az európai összefogás ügyét a föderalista-szuverenista vita;
  • a széndioxidmentes energiarendszer és a modern hadiipari szektor fejlesztésének kulcsa.

A beszélgetésből mindezekre választ kaphatnak.

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

A Draghi-dolgozat nem egy gyászjelentés, Európának fel kell pörögnie

Az Európai Unió közössége törékeny állapotban lép bele egy olyan új korszakba, amelyet a geopolitikai konfliktusok fognak leginkább jellemezni. Az Economx podcastjának vendége Tieger...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.