Muszáj lesz felvenni a kesztyűt a valódi zene virtuális sírásója ellen
Muszáj lesz felvenni a kesztyűt a valódi zene virtuális sírásója ellen

Muszáj lesz felvenni a kesztyűt a valódi zene virtuális sírásója ellen

A mesterséges intelligencia egyre durvábban szűrődik be a zene világába, a jogi szabályozás viszont még fájóan hiányzik. Hogyan lehetne ez ellen hatékonyan védekezni? Erre kerestük a választ az Economx podcast adásában Temesi Bertalan basszusgitárossal és zenei producerrel.
Horváth Tibor, 2024. július 30. Fotó: Economx / economx

Steven Wilson igencsak érdekes bejegyzést rakott ki a közösségi oldalára július közepén, amelyben a mesterséges intelligencia valódi, emberek alkotta zenéket fenyegető hatásáról írt: „Nem lesz már szükség zenészekre és felvett zeneszámokra sem. A zenét valós időben az AI fogja elkészíteni a hallgatóknak az éppen aktuális igényeik szerint.” A Porcupine Tree zenekar világhírű zenésze szerint 

Bármit is gondoljunk az ilyen zenék minőségéről, ez hátborzongató és szürreális! Érdekli-e egyáltalán a többséget, hogy nem egy emberi lényt hallgatnak?

Temesi Bertalan Artisjus- és Fonogram-díjas zenei rendező, producer és basszusgitáros szerint a legnagyobb probléma a jogi szabályozás hiánya, amit az Európai Unió nemrég megjelent 140 oldalas dokumentuma is alátámaszt. Az EU egyelőre képtelen szabályozni a szerzői jogvédelmet, ezért Magyarországon a jogalkotóknak ezzel minden bizonnyal foglalkozniuk kell.

Az Economx podcastjában szó volt még arról:

  • miért bukhatnak le azok az alkotók, akik AI-t használtak a számaikban, de azt nem tüntetik fel;
  • hogyan lehet definiálni a mesterséges intelligenciát, és mi a baj a működésével;
  • miért ment neki a Metallica a népszerű m3-szoftvergyártó Napsternek 2000-ben;
  • zenei képzettség nélkül, hogyan lehetne „Puccini-operát” írni az AI hathatós segítségével kevesebb mint félóra alatt.

Az AI SUMMIT két napra campusszá alakítja a Városligetet

Az AI Summit BUDAPEST rendezvénysorozat egyedülálló lehetőséget nyújt a hazai és a nemzetközi szakértők és érdeklődők számára, hogy valós betekintést nyerjenek a mesterséges intelligencia világába, hogy felfedezzék az üzleti életre, a társadalmi viszonyokra és az ipar világára gyakorolt jelenlegi és jövőbeli hatásait. Magyarország vezető digitális média cége, az Indamedia, 2023-ban rendezte meg, elsőként hazánkban, az AI Summit-ot, a konferenciát, amely csak és kizárólag a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdésekre fókuszált. A tavalyi rendezvény kimagasló sikere alapján biztosak vagyunk abban, hogy az AI Summit a kelet-közép-európai régió legfontosabb és legmeghatározóbb AI és innovációs eseménye lesz 2024-ben is. 

Találkozunk 2024. szeptember 9-én és 10-én a Magyar Zene Házában és a Néprajzi Múzeumban. Részletek és jegyvásárlás az alábbi linken. 

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Muszáj lesz felvenni a kesztyűt a valódi zene virtuális sírásója ellen

A mesterséges intelligencia egyre durvábban szűrődik be a zene világába, a jogi szabályozás viszont még fájóan hiányzik. Hogyan lehetne ez ellen hatékonyan védekezni? Erre kerestük a...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.