Bár az új reklámadó törvény átmeneti szabálya lehetővé teszi, hogy az adóalanyok az új adómértékeket, illetve az új tao-szabályokat alkalmazzák 2014-re is, a törvénybe az is belekerült, hogy a tao-t (társasági adó) érintő változások csak a kihirdetést követő napon, a többi változás a kihirdetést követő 31. napon lesz hatályos.

A fenti szabályt azonban hivatalosan még nem hirdették ki a Magyar Közlönyben, ezért könnyen előfordulhat, hogy azok a cégek, amelyek az átmeneti szabály alapján jártak el és adták be június elsejéig bevallásaikat, azok a kihirdetést követően önellenőrzésre kényszerülnek. De az is elképzelhető, hogy a ki nem hirdetett törvénymódosítást, vagy a már kihirdetettet még a hatálybalépés előtt visszavonják; ekkor az új szabályozást alkalmazó vállalkozásokat meg is büntetheti az adóhatóság - hívja fel a figyelmet Bagi Márta, a Baker Tilly Hungária adótanácsadó és könyvvizsgáló cég adópartnere.

A szakember szerint a kihirdetés elmaradása vagy a visszavonás akár azért is bekövetkezhet, mert az Erópai Bizottság a korábbi reklámadó szabályokat és mértékeket jogellenes, versenytorzító állami támogatásnak minősítette, ezért Magyarországot kötelezte a módosításra. Az elfogadott módosítás azonban az adóalany döntési jogkörébe utalja a régi és új szabályok közti választást, nem írja elő a módosítás kötelező - visszamenőleges - alkalmazását. Így kérdéses, hogy ez ebben a formában megfelel-e az Európai Bizottság elvárásainak - mutat rá Bagi Márta.

Az Európai Bizottság által sokat kritizált reklámtörvény 2015. májusi módosítása során a reklámadó mértéke és az adóalapsávok jelentősen megváltoztak. Az új séma szerint az adóalap 100 millió forintot meg nem haladó részére 0 százalékos adókulcs érvényes, míg a felett 5,3 százalékos. (Korábban 500 millió forintos alapig 0 százalék volt az adó mértéke, majd felette sávosan emelkedve akár az 50 százalékot is elérhette a teher aránya.) Emellett megrendelt hirdetés esetén, nyilatkozat hiányában a továbbiakban 5,3 százalékos adó fizetendő a korábbi 20 százalékos helyett.

Ami a társasági adót illeti, a korábbi szabály szerint 2014-ben a nyilatkozat nélküli, megrendelt hirdetések összege az első forinttól kezdve taoalap-növelő tétel. Ez 2015-től úgy módosult, hogy kizárólag az évi 30 millió forintot meghaladó rész növeli a taoalapot.