A gyakorlatban ez a mechanizmus akkor lépne működősbe, hogy ha az Európai Bíróság olyan összegre bünteti a kormányt, amelyet nem lehet kigazdálkodni a büdzséből.

A törvényt alkalmazni lehetne a már folyamatban lévő ügyekre is, vagyis a 272 milliárdos áfa-visszatérítést már lehetne különadókból finanszírozni. Emellett még az EU szabályaiba ütközőnek ítélhetik a telekomadót, a válságadót, a Malév támogatását, a magán-nyugdíjpénztárak állami tulajdonba vételét vagy a végtörlesztést, amellyel kapcsolatosan az Európai Bizottság hétfőn közölte: tíz hetes határidőt ad Magyarországnak, hogy reagáljon az uniós aggályokra. A végösszeg több százmilliárdos nagyságrendű lehet.

A napilap megjegyzi, hogy a javaslatot az új alkotmány átmeneti rendelkezései közt adták be, azon pontok közt, amelyek a kommumista vezetők bűneiről szólnak. Hasonlóan járt el a kormány a megyék adósságának átvállalásához benyújtott utolsó pillanatos módosító indítványa esetében is, amelyekben egyebek mellett egy sor új egészségügyi szabályról rendelkeznek, valamint némi költségvetési átcsoportosításról is. A legfontosabb ezek közül az, hogy a MÁV adósságából 64 milliárdot még idén átvállal az állam.

A parlamentben ugyan még nem volt téma - jegyzi meg a lap -, de benyújtotta a kormány a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak átalakításáról szóló törvényjavaslatot is, eszerint az érintettek jövőre rehabilitációs vagy rokkantsági típusú ellátást kaphatnának. Az ellátás - amelynek összege a minimálbér 30 és 50 százaléka között mozogna - feltétele az együttműködési kötelezettség, amely kiterjed például az aktív munkahelykeresésre, a felajánlott képzési vagy munkaerő-piaci programban való részvételre, valamint a rehabilitációs hatóság által felajánlott munkalehetőség elfogadására is.