A kormány már tavaly késő ősszel rákényszerült, hogy az ingyenes otthoni gyümölcspárlat főzésről rendelkező jogszabályt alaposan átalakítsa, de a ráncfelvarrás nem bizonyulhat elegendőnek. Brüsszeli és szakmai források szerint nem elég, hogy Magyarországot elmarasztalták kötelezettségszegési eljárásban a pálinka "szabadságharc" miatt, tetemes büntetést is kiszabhat ránk az Európai Bíróság - írja a Népszava. A pontos összeget még hivatalosan nem közöltek, de a lap információi szerint nem kizárt, hogy 3-3,5 millió euró lehet a fizetési kötelezettség. Az elmúlt öt évben becslések szerint a költségvetésnek mintegy 50 milliárd forintos bevételkiesést jelentett a pálinka "szabadságharc".

Kormányzati forrásból cáfolták, hogy a Magyarország ellen, a háznál ellenőrzés nélkül, díj és jövedéki adómentesen főzhető gyümölcspárlat miatt indított kötelezettségszegési eljárás már döntési szakaszba ért volna az Európai Bíróságon. Így a büntetés kiszabásáról, valamint annak összegéről sem tudnak.

Ágazati szakértők szerint a 2014 tavaszán született európai bírósági döntés nyomán módosított pálinkatörvény sem felel meg az unió elvárásainak és minden bizonnyal újraindul a kötelezettségszegési eljárás, amelynek a vége már büntetés lehet.

A módosítással a törvény leginkább közösségi jogot sértő részeit ugyan kivették, illetve megváltoztatták a kormánypárti képviselők, de az alapvető problémát nem oldották meg: a két engedélyezett jövedéki adókulcs helyett maradt a három adókulcs, az otthon főzésre alkalmazott évi 1000 forintos átalány, a bérfőzésre kivetett 50 százalékos kedvezményes és a teljes jövedéki adókulcs.

A Népszava szerint a helyzetet bonyolítja, hogy az 50 százalékos kedvezményes kulcs sorsa is bizonytalanná válhat. Ugyanis a pálinka, illetve gyümölcspárlat főzésre a 2004-es csatlakozáskor kért és kapott, kedvezményes adókulcs "licence" idén tavasszal lejár, az engedélyezési eljárást újra kell kezdeményezni és amíg meg nem kapja Magyarország, addig a 100 százalékos adókulcsot kell alkalmaznia.

A lap azt is megjegyzi, hogy a kormány még kaphat egy esélyt a több milliárdos bírság elkerülésére, hiszen a tavaly novemberi módosításokat a kormány már kiküldte Brüsszelbe. Az Európai Bizottság most áttekinti a törvényi változtatásokat és eldönti, hogy megfelel-e a közösségi jognak, illetve ha nem, akkor még hol és miben kell változtatni. Amennyiben nem sikerül a kormánynak az uniós jognak is megfelelő verziót alkotnia, akkor a Bizottság ismét az Európai Bíróság elé utalhatja a magyar kötelezettségszegési eljárás ügyét, és így már akár a 2010 óta az ítéletig eltelt időszak egészét figyelembe véve szabhatja ki a nemzetközi testület a bírságot.