A pénzügyőrök jövedéki ellenőrzést tartottak Mezőberényben egy ingatlanon. Az ingatlan átvizsgálása során, egy hátsó épületben megtalálták az éppen működő, 140 literes pálinkafőző berendezést. Előkerült továbbá 530 liter cukrozott szilvacefre, valamint 360 liter párlat is - közölte a NAV.

Az ingatlan magyar tulajdonosa a megengedett 100 literesnél nagyobb berendezéssel főzött magának "házi pálinkát", azonban a vonatkozó engedéllyel nem rendelkezett. A pénzügyőrök a mintegy 1 millió forint értékű illegális terméket és a berendezést lefoglalták, a tulajdonos ellen a pénzügyi nyomozók jövedékkel visszaélés elősegítése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A tulajdonossal szemben indított jövedéki igazgatási eljárás lezárásával a várhatóan kiszabásra kerülő jövedéki bírság összege 2,3 millió forint.

Egy másik jövedéki ellenőrzés alkalmával egy bócsai telephelyen parkoló Fiat tehergépjármű raktéréből előkerült 1364 liter, 2 literes kiszerelésű fehér gyümölcsbor és 1536 liter, 2 literes kiszerelésű fehérbor. Az ellenőrzést végzők 1 db földalatti tartályban 30 000 liter, erjedésben lévő szeszes folyadékot, további 7 tartályból összesen 15 520 liter szeszes folyadékot, valamint egy teljes palackozó gépsort, szivattyúkat és 50 kg különböző borászati adalékanyagot találtak.

Az ingatlan egyik épületéből előkerült még egy darab, jogosulatlanul előállított, 200 ezer forint értékű lepárló berendezés, illetve mintegy 100 liter pálinka.

A pénzügyőrök a mintegy 11 millió forint értékű illegális terméket és berendezéseket lefoglalták, a tulajdonos ellen a pénzügyi nyomozók költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A tulajdonossal szemben indított jövedéki igazgatási eljárás lezárásával a várhatóan kiszabásra kerülő jövedéki bírság összege meghaladja a 124 millió forintot.