Az elmúlt években az Ukrajnából érkezők után a szlovák és a román állampolgárságú munkavállalók jelentették a vendégmunkások legnépesebb csoportját, 2024. első negyedévében azonban megelőzték őket a fülöp-szigetekiek és a vietnámiak.

A Magyarországon alkalmazott külföldi munkavállalók száma 2020 óta emelkedik, összességében mintegy 40 ezer fővel, így 2024 februárjában a KSH adatai alapján meghaladta a 100 ezer főt – írja az üzletem.hu 

Ezzel párhuzamosan a magyarországi háztartások külföldi telephelyen dolgozó tagjainak száma is növekszik, és megközelíti a Covid-járvány előtti legmagasabb értékeket.

Egyre több az ázsiai vendégmunkás

A Magyarországon alkalmazott külföldiek legnagyobb részét – a vendégmunkások egyötödét – az ukrán állampolgárok teszik ki: a számuk az orosz-ukrán háború kitörése utáni negyedévben tetőzött, azóta fokozatosan, lassacskán csökken.

A többi szomszédos országból (Románia, Szlovákia, Szerbia) érkezők aránya is visszaesőben van, számuk pedig csökken vagy stagnál.

Az ázsiai országok állampolgárainak aránya a 2019-es 18,5 százalékról 41,0 százalékra növekedett az idei első negyedévre: a küldő országok közül a Fülöp-szigetek, Vietnám és Kína emelkedik ki. 

Korábban az ukrán mellett a szlovák és a román munkavállalók jelentették a legnépesebb csoportot, 

ám az idei első negyedévben már mindkettőt megelőzték a Fülöp-szigetekiek és a vietnámiak. 

Az utóbbiak száma 139,4, illetve 110,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A feldolgozóiparban vannak a legtöbben

Legnagyobb számban az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység ágazatban, a feldolgozóiparban, illetve a kereskedelemben alkalmazzák a külföldi állampolgárokat.

Az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység ágazat statisztákáját némileg torzítja, hogy ide sorolják a munkaerő-kölcsönzők alkalmazásában álló, kölcsönzöttként jórészt más ágazatokban dolgozókat is. 

A statisztikai torzítások korrigáló becslések szerint legtöbbe: 39 ezer fő a feldolgozóiparban áll alkalmazásban.

 Szakképesítés nélküli munkavállalók

A hazánkban alkalmazott külföldi állampolgárok között a szakképesítést nem igénylő foglalkozásokat betöltők vannak a legtöbben – ide tartozik a  külföldi alkalmazottak 36,6 százaléka.

Jelentős még a felsőfokú képzettséget igénylő foglalkozásokat betöltők, illetve az alacsony szakképzettséget igénylő: gépkezelő, összeszerelő, járművezető foglalkozásokban alkalmazottak száma.

A külföldi munkavállalók 10,5 százaléka végzett valamely szakképzettséget igénylő (mezőgazdasági, kereskedelmi, ipari vagy építőipari) foglalkozást.

A vendégmunkások közel negyedét munkaerő-kölcsönzőkön keresztül foglalkoztatják a vállalatok.

Soha nem akart ennyi vendégmunkás Magyarországra jönni

Tavaly több mint 100 ezren próbáltak munkavállalási tartózkodási engedélyt szerezni Magyarországon. Az új idegenrendészeti törvény az engedély kiadásának a folyamatát szeretné szigorítani.

A részletekről ITT írtunk bővebben.