Korábban még csak elvétve volt megtalálható a Balatonban a fekete törpeharcsa, az Ameiurus melas, azonban 2022-re már a parti régió fogásainak csaknem 20 százalékát tette ki.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) szakembereinek ez keltette el a figyelmét, így vizsgálni kezdték az inváziós fekete törpeharcsán túl az őshonosnak számító sügér és bodorka testméret- és évszakfüggő táplálkozási szokásait. Az eredményeik alapján pedig jelentősek a különbségek.

Ugyanis a fajok nem teljesen ugyanazt és nem teljesen ugyanolyan mennyiségben táplálkoznak, valamint a táplálékot sem ugyanott keresik a vizsgált halak.

Részben emiatt, ha az invazív fajok egyedszáma tovább nőne, akkor nagymértékben változna az őshonos halak száma a Balatonban.

A kutatóintézet megjegyzi, hogy a fekete törpeharcsa 2022 júliusában került fel az Európai Unió számára veszélyt jelentő inváziós fajok listájára, és itthon is szigorú jogszabály védi tőlük a Balatont. A szakértők ugyanakkor a kifogás utáni vissza nem dobáson és az ivadékfelhők kimerítésén túl más beavatkozást nem javasolnak.

A Balaton-parti hegyek leomlanak, egy jó masiniszta sokat segíthet

Balesetveszélyes löszfalak ölelik körül a Balatont. Forintmilliárdokat emészt fel a karbantartásuk. Se szeri se száma a tó körüli omlásoknak. Cikkünkben felidézünk egy-két emlékezetes esetet, illetve megvizsgáljuk a továbbiakban is elkerülhetetlennek tűnő pusztító természeti jelenség okait.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.