Hosszú évtizedek tapasztalata az, hogy a borturistákat nem zavarja a hűvösebb idő, de jelentős részüket gyakran még az eső sem riasztja vissza az utazástól.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint legalább 30-40, kisebb-nagyobb szüreti fesztivált szerveznek az őszi időszakban, amelyek gyakran nem csak a magyarokat, de számos külföldit is arra ösztönöznek, hogy elinduljanak a Balatonra. Példának okáért most hétvégén tartják

  • a Zalakarosi Szüreti Felvonulás,
  • a Szüreti Napok Tihanyban elnevezésű rendezvényt
  • és a Mandulaszüret is elkezdődik Balatonakaliban.

Fekete Tamás szerint szinte vég nélkül lehetne sorolni az őszi fesztiválokat és kulináris eseményeket , az ezekben való tájékozódást segítendő hozták létre a VisitBalaton365 oldalt.

A portálon 1500 olyan szállás- és vendéglátóhelyet, valamint egyéb attrakciót gyűjtöttek össze, amelyek egészen biztosan nyitva vannak ebben az évszakban.

Egyre nagyobb sláger a balatoni fagylalt 

A boros események mellett a balatoni fagylaltozókat is nagy népszerűségnek örvendenek ebben az időszakban – írja a marcaliportal.hu.

A cukrászdák többsége arról számolt be, hogy az idei szezonban 15-20 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítottak a tavalyinál. 

Fekete Tamás szerint a májusban megrendezett Balaton Fagyija verseny sajtóvisszhangjával hozható összefüggésbe a forgalom növekedés. A megmérettetésnek a szokásosnál jóval nagyobb volt a május-augusztus időszakban több mint száz cikk, rádiós és híradós tudósítás jelent meg a megmérettetésről.

A Balatonhoz kell zarándokolni az év csodafagyijáért

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja – közölte a Magyar Cukrász Ipartestület.