A Belügyminisztérium az Index megkeresésre elmondta, miért tartja indokoltnak a pedagógusokat érintő újabb változásokat, azt, hogy a diákok mellett a tanárok, óvónők mobiltelefon-használatát is korlátozzák, és a Nemzeti alaptantervből (NAT), valamint az Óvodai Alapprogramból is vizsgázniuk kell.

Arra a kérdésre, hogy nem félnek-e attól, hogy ezek az újabb tervek elüldöznek még tanárokat a pályáról, úgy válaszoltak, 2022-ben és 2023-ban 10-10 százalékkal, idén 32,2 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, jövőre pedig a tervek szerint 21 százalékkal emelkedik. A pedagógiai szakokra az idén csaknem 13 ezer hallgatót vettek fel, kétszer annyit, mint 2022-ben.

Akit ezek a tények nem győznek meg, nem lehet semmivel meggyőzni

– így foglalták össze véleményüket.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke jelezte, hogy az NPK állásfoglalása elérhető a szervezet honlapján, de teljesen természetesnek tartják, hogy minden egyes pedagógusnak ismerni kell a Nemzeti alaptanterv alapvetéseit, célrendszerét, és még ennél is alaposabban a szaktárgyának megfelelő kerettantervet, hiszen ez alapján kell felkészíteni a diákjai előmenetelét. Ugyanez érvényes az Óvodai Alapprogramra is.

A pedagóguskar egy olyan felkészítő anyagot tart szükségesnek mind a NAT-hoz, mind az Óvodai Alapprogramhoz, amely gyorsan elérhető, és tartalmazza a legfontosabb tudnivalókat.

Egyetértettünk azzal is, hogy már a pedagógusképzésben is foglalkozni kell ezekkel az alapdokumentumokkal. Ugyanakkor nem értenek egyet a vizsgáztatás általános kötelezettségével.

Nem látjuk, hogy ez a vizsga hogyan tudna hozzájárulni, ahhoz, hogy ez javuljon

– emelik ki.

Tollat ragadtak a pedagógusok Pintér újabb tervei miatt

A szakszervezetek kiakadtak a Belügyminisztérium rendelettervezete miatt, amiben a tanárok mobiltelefon-használatát is korlátoznák és újabb képzésekre köteleznék őket. Erről itt írtunk részletesen >>>

Egyébként az is kiedrült, hogy néhány hét alatt kell az iskoláknak több mint ezer pedagógust találni, ugyanis a Közszolgálati Állásportál adatai szerint például több mint kétszáz matematikai tanárt keresnek az iskolák.

A januári béremelés ellenére 960 tanári és 368 tanítói állásra lehet jelentkezni augusztus közepén, ami körülbelül megegyezik az egy évvel ezelőtti adatokkal – írta meg ma az eduline.

Szeptember 2-án elkezdődik az új tanév, de sok iskolában még mindig nem tudni ki tanítja például a matematikát, a fizikát vagy éppenséggel az angolt. Ennek ellenére a kormány nem tart pedagógushiánytól.