Közbeszerzési eljárást indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a társaság bérlet- és jegykiadó automatahálózatának megújítására és üzemeltetésére, valamint vadonatúj automaták beszerzésére. Körülbelül 3-5 hónapot vesz igénybe az eljárás lebonyolítása, az új szerződés aláírása 2025 tavaszán várható – közölte a BKK.

Ezt követően legkorábban 2026-ra felújított, illetve új, még modernebb készülékek jelenhetnek meg több forgalmas fővárosi csomópontban

2021-ben a társaság bevételeinek több mint 60 százalékát a BKK automatahálózatán keresztül vásárolt termékek adták. Azonban az elmúlt években egyre inkább felértékelődnek a modernebb technológiai megoldások, mint a BudapestGO applikáció vagy a BP Pay&GO digitális szolgáltatás, melyeknek idén már 30 százalék feletti részarányuk a társaság értékesítésében.

Még mindig nagy az automata forgalom

Azonban a  jegy- és bérletvásárlások közel fele még mindig az automatákon keresztül történik, egyes termékeket – ilyen például a márciusban bevezetett Pest vármegye- és az országbérlet – pedig nagy számban értékesít ezen a felületen is a társaság.

Az automaták üzembe helyezése óta a hálózat összesen 146 millió tranzakciót bonyolított le bruttó 378 milliárd forint értékben. 

A mindennapos használat folytán időszerűvé vált a gépek korszerűsítése, a folyamat első lépéseként júliusban előzetes  piaci konzultációt indított a BKK, ezt követi a most induló közbeszerzési eljárás. A közbeszerzés leendő nyertesének a feladata lesz 

  • az automaták rendszerének átvétele és teljeskörű üzemeltetése,
  • a hálózat egy részének felújítása,
  • illetve új automaták beszerzése, telepítése és üzemeltetése.

Ezenfelül mind a fizikai eszközök, mind a szoftveres háttérrendszer biztosítása is a kivitelező felelőssége. A jelenlegi szolgáltató szerződése 2025 decemberében jár le –  a közbeszerzési eljárás lebonyolítása körülbelül 3-5 hónapot vesz igénybe, az új szerződés aláírása 2025 tavaszán várható.

Már megkezdték a korszerűsítést

Az eljárás keretében mind a mélyfelújítás, mind az új automaták beszerzésének lehetőségeit megvizsgálta a BKK. A folyamat részeként teljeskörűen felújítottak három automatát, továbbá két új, nagyképernyős készüléket is beszerzett a közszolgáltató vállalat, amelyekkel a Deák Ferenc téri metróállomásnál, valamint az Oktogon metrólejáratnál találkozhatnak az ügyfelek.

A tesztidőszak eredményei szerint a készülékek megbízhatóan működnek, mind a felújított, mind az új automaták esetében csökkent az egy készülékre eső hibajegyek száma.

A tervek szerint 2026-ra felújított, valamint új, még modernebb készülékek is megjelenhetnek több forgalmas fővárosi csomópontban.