Hetven korszerű, környezetbarát, alacsonypadlós, légkondicionált, teljesen elektromos meghajtású autóbusszal bővül a budapesti járműpark 2026 tavaszától – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

Az ötven szóló és húsz csuklós elektromos autóbusz annak köszönhetően állhat forgalomba, hogy két, a lejáró járatüzemeltetési szolgáltatási szerződés megújítására vonatkozó közbeszerzést is eredményesen folytatott le a BKK.

Mindkét tenderen az ArrivaBus Kft. nyert, és csütörtökön két 12 éves szerződést írtak alá.

A tervek között szerepel még 20 teljesen elektromos meghajtású midi autóbusz üzemeltetésére szóló szolgáltatói megállapodás megkötése is, az erre vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van.

Az autóbuszok 2026 tavaszától ütemezetten állnak forgalomba.

Emellett a buszok általános üzemeltetésén kívül a járművek karbantartása és a járművezetők alkalmazása mellett az elektromostöltő-infrastruktúra kialakítását és üzemeltetését is a szolgáltató biztosítja majd. Az elektromos BYD-buszok elsősorban a főváros belső területeit átszelő, meghatározó vonalakon közlekednek majd.

A BKK közleménye kiemelte, hogy a jövőben 51 modern, alacsonypadlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik Budapestre, és azon dolgoznak, hogy további száz új, korszerű villamossal, valamint 160 környezetbarát, alacsonypadlós trolibusszal bővüljön a flotta.