A hírhedt Hős utca kitakarítása után az ott tanyázó, zömében hajléktalan és szerhasználó csoportoknak új területet kellett keresniük.

Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója az intézet honlapján arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekre a szerhasználókra az olcsó, elképesztően romboló és teljesen ellenőrizetlen designer drogok fogyasztása a jellemző. 

Az egyik ilyen új tanyájuk az egykor szebb napokat látott Szentimreváros lett, Buda egyik patinás, régi polgári lakóhelye, a Móricz Zsigmond körtér és a Feneketlen-tó környéke. 

Az ott élők elmondása szerint a bedrogozott fiatalokból álló bandák erőszakosak és zaklatják a járókelőket.

A másik ilyen új gócpont a csömöri HÉV budapesti szakaszán található. Nagyobb csoportok utaznak ki Kerepesre, feltételezhetően ott találkoznak a dílerekkel, és hazafelé, illetve a Boráros tér felé tartva a szerelvényen lövik be magukat. Ezután ott hagyják a használt fecskendőket, odapiszkítanak és zaklatják az utasokat.

Az utasok elmondása szerint a HÉV bizonyos napszakokban tele van alélt, ájult, vagy éppen ellenkezőleg, nagyon is aktív, dühöngő drogosokkal. Összekenik fekáliával a vagonokat, belekötnek az utazókba, akik félelmükben inkább leszállnak.

Kerepes polgármestere ezért levelet írt a belügyminiszternek, aminek hatására megszaporodtak az ellenőrzések, a razziák és megerősödött a rendőri jelenlét.

Téglásy Kristóf írása végén leszögezte, hogy a szerhasználók nem ellenségek: azoknak, akik a drogfüggőség csapdájába estek, segítséget kell nyújtani. Ez azonban csak az ő beleegyezésükkel történhet.

Mi lenne, ha a drogkereskedő sok tízmilliós Mercijét is elkoboznák?

Magyarországon a 14-29 éves korosztály harmada kipróbált valamilyen illegális kábítószert. Egy friss kutatás adatai szerint a válaszadók részéről a kábítószerkereskedőkkel szemben olyan büntetési tételt kellene kiszabni, hogy még jobban "fájjon" számukra. A szerhasználókat a többség nem kriminalizálná.