lap információi szerint Bús Balázs februári menesztéséhez hozzájárulhatott, hogy kritikát fogalmazott meg a készülő kulturális törvénnyel kapcsolatban, de a tárca azzal magyarázta a döntést, hogy Bús indult a júniusi önkormányzati választásokon, mint óbudai polgármesterjelölt, és maga kezdeményezte a Nemzeti Kulturális Alap alelnöki, valamint a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő főigazgatói tisztségének megszüntetését. Csák János miniszter elfogadta a kezdeményezést – fogalmazott akkor a tárca. 

Bús Balázs távozása után az NKA alelnöki teendőit Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára látta el. Egyelőre nem tudni, hogy Bús Balázs október 15-i visszatérésével milyen szerep jut a még pár napig regnáló alelnöknek.

A Nemzeti Kulturális Alap 1993-ban jött létre, a szakmai szervezet létrehozásának egyik ötletgazdája és alapítója Fekete György, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas magyar belsőépítész volt, ő lett az NKA első elnöke is. A Nemzeti Kulturális Alap a hazai és határon túli magyar kulturális élet finanszírozásának egyik legmeghatározóbb szereplője lett, több mint 200 milliárd forintot osztottak szét olyan programok, alkotói munkák támogatására, amelyek nem valósulhattak volna meg ilyen típusú mecenatúra nélkül. A szervezet a rendelkezésére álló pénzforrásokat döntő hányadában társadalmasított kollégiumi rendszer működtetésével pályáztatja és juttatja el az arra érdemesített programok megvalósítóihoz.