Magyarországon leggyakrabban a társas darazsak fordulnak elő, mint például a kecskedarázs, a német darázs, a lódarázs, illetve a padlásdarázs. Ha ezekkel a rovarokkal találkozunk otthonunkban vagy a kertünkben, akkor hajlamosak vagyunk a lehető leggyorsabban elpusztítani őket.

A Hello Vidék azonban felhívta rá a figyelmet, hogy néhány darázsfaj irtása jogszabályba ütközik hazánkban.

A védett fajok közé tartozik például a pompás útonállódarázs, az óriás-tőrösdarázs, a pompás fémdarázs, a szöcskeölő darázs és a nagy smaragdfémdarázs.

Ha ilyen rovarokkal találkozunk, akkor érdemes szakképesítéssel rendelkező rovarirtót hívni az azonosítás érdekében, mivel ezeknek a példányoknak az irtása 5000 és 50 ezer forint közötti büntetést vonhat maga után.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy májustól megjelennek a termetes tőrösdarazsak. Ezek a félelmetesnek tűnő rovarok az emberekre, a társ- és háziállatokra teljesen ártalmatlanok, ugyanakkor segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot. Békések, bár rendelkeznek fullánkkal, de ritka, hogy használnák azt.

Az ártalmatlan fajok irtása büntethető is, az óriás-tőrösdarázs természetvédelmi értéke 50 ezer forint, egy teljes fészek elpusztítása miatt pedig akár börtönbüntetést is kaphatunk.

Rengeteg pénzt kockáztat, aki nem veszi figyelembe ezt a tilalmat

Hétfőtől Budapesten és Pest vármegyében is elrendelték a tűzgyújtási tilalmat, a korlátozás alatt a tűzgyújtás nem engedélyezett a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem.