A mintegy 3 milliárd forint pályázati és az 550 millió forintot meghaladó egyetemi forrásból kialakított központ szilárd alapot biztosít az európai szakmai élvonalat megjelenítő gyermeksebészeti tevékenységhez is – idézi a közlemény Szabó Zoltán professzort, az egyetem klinikai központjának elnökét.

A gyermeksebészet szeptember harmadikától, keddtől működik a gyermeksürgősségi központban. Az épületben kialakított új műtők, kórtermek megfelelnek a legmagasabb szintű nemzetközi elvárásoknak.

Az operációkhoz szükséges legmodernebb eszközöket, műszereket, többek között korszerű LED-es lámpákat, beépített kamerákat, központi monitorokat, műtőasztalokat, képerősítőt, átvilágító berendezést sikerült beszerezni. Emellett a régi épületben használt, szintén nemrégiben vásárolt laparoszkópos eszközöket is áttelepítették, az új torony háromdimenziós képalkotásra is képes – közölte Sasi Szabó László, a gyermeksebészeti osztály vezetője.

Hozzátette: rendelkezésükre állnak a koraszülöttek ellátásához a legújabb mikrosebészeti műszerek, speciális endoszkópos eszközök, amelyeket kifejezetten a gyermekek műtéteihez fejlesztettek ki.

A 15 ágyas gyermeksebészeti részlegen évente 1300-1400 altatásos műtétet terveznek a koraszülöttektől 18 éves korig.

Tevékenységük lefedi a gyermeksebészet teljes spektrumát, specialitásaik közé tartoznak többek között a fejlődési rendellenességek, az ajak-, szájpadhasadékok korrekciói, a húgy-ivarszervek műtétei, valamint az onkológiai sebészet – jelezték, megjegyezve, hogy a sebészeti szakrendelés továbbra is a gyermekgyógyászati klinika régi épületében fogadja a betegeket, és a sürgősségi ellátás is változatlanul, eddigi helyén működik.

Döntés előtt a szülők: két oltáson sok múlhat

Szeptember közepéig kell kitölteni a 7. osztályos gyermekek szüleinek a beleegyező nyilatkozatot, hogy kérik-e tini gyermekük számára a HVP elleni védőoltást. Erről itt írtunk részletesebben >>>