A  Büntetés-Végrehajtás a hétvégén arról tájékoztatta Tompos Mártont, a Momentum elnökét, hogy 

Magyarországon összesen 2544 bűnözőt kaptak el embercsempészet miatt, de ebből mindössze 254 van jelenleg is börtönben. 

Az erről szóló Facebook-bejegyzésében azt írja az ellenzéki politikus, hogy e szerint 

az embercsempészek 90 százalékát, azaz 2290 bűnözőt szabadon engedtek.

Az ATV Híradó megkeresésére a Belügyminisztérium azt közölte: az elítélt külföldi embercsempészek kiengedése a börtönből, valamint kitoloncolásuk

Tompos Márton a közösségi oldalán bírálta az intézkedést. Szerinte az elengedett embercsempészek akár 30 milliárd forintnyi forgalmat bonyolíthattak le, és most visszatérhetnek a feketegazdaságba. Mindössze 16 olyan eset történt, amikor a hatóságok másodszor is elfogtak egy korábban szabadon engedett embercsempészt.

Varsányi Áron szakértő az intézkedést úgy kommentálta:

2290 ember szabadon lett engedve, és senkinek fogalma sincsen, hogy a kontinensen vagy Magyarországon belül pontosan mit csinálnak.ó, szinte biztos, hogy ugyanúgy folytatják tevékenységüket, mint korábban.

A kormány a veszélyhelyzeti rendeletalkotással módosította a szabályokat, amelyek lehetővé tette, hogy az embercsempészeket egy egyszerűsített eljárás végén automatikusan elengedjék.

A magyar jog szerint az embercsempészet legenyhébb esetben is egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, míg súlyosabb esetekben, például haszonszerzés céljából vagy bűnszervezetben való elkövetés esetén, akár nyolc-tíz év szabadságvesztés is kiszabható. Azonban az új szabályozás alapján az elengedett külföldi embercsempészeknek mindössze 72 óra áll rendelkezésre, hogy elhagyják Magyarország területét.

Gerő Tamás ügyvéd rámutatott, hogy ez a helyzet diszkriminatív a magyar állampolgárokkal szemben. A magyar állampolgárokat, akiket az embercsempészek felhasználnak, vagy akik bűntársak, hosszú időre szóló szabadságvesztéssel büntetik, míg a külföldieket csak kiutasítják.