Jelentős változást foglal magába a csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlöny rendelete, ami megszünteti az Építésügyi Hatósági Engedélyezési Eljárást Támogató Elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) nyilvános felületét, ahol eddig bárki nyomon követhette a beadott építési engedélyeket, és az építési tervek egy részét – írja a HVG.

Lázár János építési és közlekedési miniszter még áprilisban kezdeményezte azt a rendeletmódosítást, ami a tájékoztatási felület megszüntetését irányozta elő, mindezt azután, hogy a Válaszonline az ÉTDR segítségével derítette fel, hogy Tiborcz István köre építheti be a Svábhegy maradékát.

Mostantól megszüntetik az oknyomózói újságírásnak gyakran hivatkozási alapot adó felület eddigi működési formáját. A rendelkezés kimondja, hogy az építésügyi hatósági engedélyezési vagy tudomásulvételi eljárásban alapszabályként kizárólag az építési tevékenységgel érintett telekkel közös határvonalú ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője lehet ügyfél, ő pedig a hivatali helyiségben, a hatóság jelenlétében és a hatóság által biztosított eszközön nézhet bele az iratokba.

Ezen felül a megismert adat, a dokumentumról készített másolat nem nyilvános.

A változtatás értelmében törlik az eddigi jogszabályból, hogy az ÉTDR általános tájékoztatási felületén mindenki által hozzáférhető módon ismertetni kell többek között az építési tevékenységgel érintett telek címét, az építési tevékenység tárgyát, a helyszínrajzot, utcai homlokzati tervet vagy látványtervet.

Augusztus 16-tól lép hatályba a rendelet, így innentől kezdve az általános nyílvántartási felületen korábban adott tájékoztatások „nem leszenek elérhetőek”.