Leginkább Északkelet-Magyarországon érvényesül a Fidesz térnyerése, hiszen a térségben szavaztak a legtöbben a kormánypártokra, a két évvel ezelőtti választásokhoz képest – írja a Népszava.

A Political Capital szerdán megjelent elemzéséből kiderül, hogy a 2022-es országgyűlési választásokhoz képest 465 településen sikerült új szavazókat szereznie a pártnak.

A számítások szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szendrőládon gyűlt össze a legtöbb szavazó. Szám szerint 271, amely 46,8 százalékos növekedést jelent. A második helyen a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszabura végzett 180 szavazóval, amely 15,3 százalékos növekedésnek felel meg. A harmadik helyre a Borsod vármegye, Rakaca községe kapaszkodott fel, 154 új voksolóval (59,2 százalékos emelkedés). 

A baranyai Véménd községet leszámítva a jelentősebb kiugrást mutató települések Északkelet-Magyarországon találhatók.

A megyei jogú városokban 30-40 százalékos a Fidesz arányának a visszaesése, amely jóval meghaladja az országos 16,25 százalékos átlagot. 17 megyek jogú városban ez legalább 5 ezer szavazatnyi veszteséget jelent, de ezek közül is kimagaslik  Debrecen 22 ezer szavazattal. 

 

A két évvel korábbi országgyűlési választáshoz képest összesen 113 településen esett vissza a Fidesz támogatottsága legalább 40 százalékkal. Ide tartozik többek között Jászberény, Szigetszentmiklós, Hajdúszoboszló, Orosháza. Érdemes megemlíteni, hogy ezek a települések mindegyikén különféle tiltakozások voltak az elmúlt egy évben.

2019-hez képest a legtöbb  Fidesz szavazót felmutató városok és nagyközségek listáján a korábban főként Jobbikos Ózd és Tiszavasvári is az élen végzett.

További kormányoldali előretörések figyelhetőek meg Nyírmadán, Nagyhalászon és Nagyecseden is.

IDEA: árad a TISZA, de még Orbán a kormányos

Megjelenése óta először nem nőtt a TISZA Párt támogatottsága, de a Fidesz-KDNP „lőtávon” belül maradt.
Bővebben--->