A Trenkwalder munkaerő-kölcsönző és -közvetítő társaság adatai szerint

a második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó  órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest.

A csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait feldolgozó elemzés kimutatta, hogy

  • Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön, illetve a Dél-Dunántúlon 1750-1900 forint között mozog az átlagórabér,
  • viszont az ország összes többi részén már 2000 forint feletti órabért fizetnek a fizikai dolgozóknak.
  • Az átlagot meghalód fizetést lehet elérni a Közép-Dunántúlon, ahol 2300 forint az átlagos órabér,
  • a legjobban pedig  a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarország régióban lehet keresni: itt akár 2750 forintos órabérre lehet számítani.

Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója kiemelte:

ez a harmadik olyan negyedév volt, amikor a visszaeső infláció hatására újból erőteljes reálbér-növekedést tapasztalhattak a munkavállalók, ami már kompenzálhatja az elmúlt évek jelentős áremelkedési hullámainak negatív hatásait.

A Moore Hungary tanácsadó- és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó, csaknem 500 középvezető béradatait vizsgálta meg.

A 800 ezer és 1,2 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke idén a második negyedévében átlagosan 10,7 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere rámutatott: a szellemi középvezetők körében tapasztalható 10 százalék feletti bérnövekedés masszív, 7 százalékos reálbérnövekedést jelent - idézi az MTI a közleményt.