Az agrárminisztérium közleménye alapján a Poznanban tartott eseményen szó esett az árvízi helyzet kezeléséről, a Közös Agrárpolitika tapasztalatairól, a biomassza energetikai célú felhasználásáról és a 20 éves európai uniós tagság mérlegéről is – írja az MTI. 

Közösen kell képviselni az érdekeinket és együttesen kell megszólalnunk Brüsszelben a gazdák versenyképességének és a régió élelmezésbiztonságának védelme érdekében

– jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Az egyeztetésen felhívta a figyelmet arra az időjárás okozta anomáliára, amely alapján a hazánk nyugati felében tapasztalható árvízproblémák mellett, a keleti felében az aszály okoz jelenleg is komoly gondot a gazdáknak. 

A szélsőséges időjárás jelentette kihívások egyre gyakrabban követik egymást.

Az agrárminiszter a gazdák közötti közös gondolkodásban és a jó gyakorlatok megosztásában látja megoldás kulcsát. Hozzátette, a vízzel gazdálkodni kell, és áradáskor tározókba kell juttatni, ennek érdekében pedig fejlesztések végrehajtása szükséges.

Egy másik megoldás lehetne a hazai talaj állapotának javítása, hogy minél több vizet tudjon magában elraktározni. Közösen kell fellépni az Európai Unióban  a természet okozta károk és válsághelyzetek kezeléséhez szükséges források, illetve mechanizmusok kidolgozásában. A pénzügyi segítségnyújtást fel kell gyorsítani – tette hozzá.

A tárcavezető a találkozón elmondta, a Közös Agrárpolitika komoly perspektívát jelent a gazdálkodók számára, hiszen a versenyképesség, a fenntarthatóság és a generációváltás támogatása kapcsán fontos elemeket tartalmaz, ugyanakkor sokszor ijesztő mértékű adminisztratív teherrel jár. Ez pedig egyrészt gátolja a  KAP eszközeinek hasznosulását, végső soron pedig késlelteti a támogatások kifizetésének időpontját, amin változtatni kell.

Nagy István hangsúlyozta, meg kell találni az arany középutat a fokozódó társadalmi elvárások, a fenntarthatósági kérdések és a KAP alapfeladatai kapcsán. 

Ebben a változó geopolitikai helyzetben nem elég csupán a kiszámítható jövedelemtámogatásokat biztosítani a gazdálkodók számára, hanem, nagyobb figyelmet kell fordítanunk a kockázat- és válságkezelési eszközökre, valamint az azokhoz történő rugalmasabb hozzáférésre is. Nem véletlen, hogy a magyar uniós elnökség homlokterében a gazdaközpontú agrárpolitika áll. 

A magyar EU-s elnökséggel új esély nyílik a gazdák hatékonyabb képviseletére

Nagy István agrárminiszter szerint versenyképes, fenntartható és tudásalapú mezőgazdaság megteremtéséért dolgozunk.
Bővebben--->