Ha kivágunk egy fát, azon jó eséllyel termeszthető laskagomba, ami nem is túl bonyolult folyamat, ám mégis merőben más módszert kíván, mint a növények termesztése. Laskagombát például pár hónapja kivágott fatuskón, vagy farönkön is termeszthetünk.

A növényekre annyiban hasonlítanak a gombák, hogy helyváltoztató mozgásra jellemzően nem képesek. Az állatokkal való hasonlóságuk alapja pedig, hogy sejtfaluk kitint tartalmaz ez az anyag a rovarokban is jelen van. A laskagomba egy lebontó szervezet ezért nem talajon, hanem faanyagon termesztjük, de lényeges hogy a kivágott fa tuskója, vagy feldarabolt rönkje, amit beoltunk gombacsírával az 2-3 hónappal legyen a kivágás után – írja az Agrárszektor.

Nem jó, ha túl frissen vágott fát oltunk be a nagy víztartalma miatt, ám a túl régen kivágottat sem ideális, mert annak vagy túl alacsony a nedvességtartalma, vagy már megtámadták más lebontó gombafajok.

A laskagomba termeszthető helyenként kilyukasztott zsákban faforgácson is, ám akkor pár hónap alatt leterem, így hamarabb ad nagyobb mennyiségű gombát ez a módszer. Tuskón és farönkön termesztve évekig várható a gomba megjelenése, de ritkábban és egyszerre kisebb mennyiségben. A tuskók mindaddig teremnek, amíg a gomba talál bennünk számára elfogyasztható anyagokat.

Laskagomba termesztésre alkalmas a luc, bükk, nyár, fűz, csertölgy, gyertyán, szil, juhar, hárs és gesztenye fajok fája.

Az akácon és más fenyőféléken nem lehet eredményesen termeszteni. Lényeges, hogy a tuskó vagy a rönk maximum 1-2 hónapja kivágott egészséges fából legyen, hiszen az évek óta száradó, esetleg pudvás rönkök nem adnak megfelelő tápanyagot a bennük elszaporodó gombának.