A világ egyik legnagyobb gyémántját találták Botswanában, a 2492 karátos nyerskövetet az ország északkeleti részén, a Karowe gyémántbányában tárták fel. A követ megtaláló Lucara Diamond Corp. nem közölt részleteket a lelet értékéről és minőségéről.

A vállalat Mega Diamond Recovery röntgentechnológiájával fedezte fel a nemeskövet, ami William Lamb,  a Lucara elnök-vezérigazgatója szerint „az egyik legnagyobb nyersgyémánt, amelyet valaha feltártak

A kanadai bányászati vállalat által talált  kő a karátokat tekintve valóban nem sokkal marad az eddig talál legnagyobb ilyen jellegű drágakő, az 1905-ben Dél-Afrikában felfedezett 3016,75 karátos Cullinan-gyémánt mögött – írja a Le Monde.

Botswana a világ egyik legnagyobb gyémánttermelője, ez a tevékenység az ország egyik fő bevételi forrása. 

A mostani lelet előtt egy Sewelo névre keresztelt – szintén a Lucara által kibányászott – 1758 karátos kő volt az eddigi találat legnagyobb gyémánt az afrikai államban.

Befagyasztják a világ legnagyobb gyémánttermelője, az orosz Alrosa vagyonát

Az Európai Unió szankciókat vezetett be a világ legnagyobb gyémántbányászati vállalata, az orosz Alrosa és annak vezérigazgatója, Pavel Marinicsev ellen – közölte szerdán az Európai Unió Tanácsa.