A múlt szerda óta Deákné Szitár Ildikóa Szilágyi Erzsébet Gyermekotthon igazgatóhelyettese irányítja fővárosi Cseppkő Gyermekotthont, mert a vezetőség zöme és több munkatárs is távozott. A felmondási hullám oka, hogy többen nem voltak hajlandók kitölteni a szenzitív adatok közlését követelő feddhetetlenségi nyilatkozatot

Az új rendelet hatása

A júniusban életbe lépő kormányrendelet értelmében egy átfogó alkalmassági vizsgán kell átesniük a gyermekvédelemben dolgozóknak, ennek részeként egy ötszáz kérdésből álló tesztet is ki kell tölteniük. Ebben egyebek mellett arra is kíváncsi volt a Belügyminisztérium és az átvilágítást végző Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), hogy fél-e valaki a sötétben, esetleg felcsapna-e könyvtárosnak vagy vadásznak.

A munkavállalók kifogástalan életvitelét felmérni hivatott kérdéssor olyan magánjellegű kérdéseket is feltesz, mint hogy

  • mi a válaszoló családi állapota,
  • kivel él együtt és mióta,
  • milyen jelentősebb (300 ezer forint feletti) értékű vagyontárgyak vannak a birtokában,
  • van-e hitele, és ha igen, mekkora,
  • fogyaszt-e alkoholt, volt-e már elvonón,
  • van-e káros szenvedélye (a dohányzáson kívül, a jelek szerint abban nem lát problémát a Belügyminisztérium),
  • és milyen rendszerességgel látogat szórakozóhelyeket.   

Ezenfelül nemi életükről és irányultságukról is nyilatkozniuk kell egy szakpszichológusnak a gyermekvédelmi dolgozóknak.

Az átvilágítást megtagadó gyermekvédelmi dolgozók nem folytathatják a munkájukat.

Az érintett gyermekotthon titkársága nem cáfolta a felmondásokról szóló információt. Deákné Szitár Ildikó, megbízott vezető a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságra (SZGYF) továbbította  a 24.hu kérdéseit.  Az SZGYF megerősítve a portál információit közölte:

A Cseppkő Gyermekotthoni Központban (Budapest) válaszadásunkig 18 főnek, a munkavállalók 16,3 százalékának szűnt meg a munkaviszonya közös megegyezéssel, amit a munkavállalók kezdeményeztek a kifogástalan életvitel ellenőrzés miatt.


A főigazgatóság szerint se a gyermekotthon munkáját, se az ott élő gyermekek érdekeit nem veszélyeztetik a pályaelhagyók.  

Katonákat vezényelhetnek gyermekfelügyelőnek

Nevelőszülők százai mondhatnak fel augusztusban, ez pedig 200-300 gyermek életét érintheti. A kilépőket elképzelhető, hogy katonákkal helyettesítik majd.