A kormány komolyan vizsgálja annak lehetőségét, hogy határon túli egyéni választókerületeket hozzanak létre a következő országgyűlési választásra.

A Válasz Online információi szerint a francia választási rendszer lenne a minta, ahol a nem Franciaországban élő állampolgárok tizenegy képviselőt választhatnak az 577-ből, így a mandátumok 1,9 százalékáról dönthetnek, miközben a választókorú népesség mintegy 3,6 százalékát teszik ki. 

Magyar Péter még július közepén beszélt arról, hogy értesülése szerint hét egyéni választókörzetet alakítanának ki a szomszédos országokban. 

A portálhoz augusztusban eljutott füles szerint a kormánypárt körüli szakértők tényleg vizsgálják ennek a lehetőségét.

A magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező állampolgárok 2014 óta szavazhatnak, azonban a jelenlegi szabályok szerint csak pártlistára. Túlnyomó többségében a szomszédos országokban élő magyar kisebbség szavaz így, mindössze néhány ezren vannak, akik a világ egyéb országaiból küldték el a levélszavazataikat.

Simonka kigyúrja magát 2026-ra, Orbán nem vonja össze a szemöldökét

A korrupcióval vádolt volt Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő június 9-én függetlenként, az Újítsuk Meg Pusztaottlakát Mozgalom tagjaként nyert a polgármester-választáson Pusztaottlakán, ahol 2006 és 2014 között egyszer már betöltötte a tisztséget.