Az ORFK információi szerint szeptember 20-án 1373 szerződéses határvadász szolgált, de ez a szám október 9-ig már 1408 főre bővült a kiképzésen újonnan átesett rendőrök érkezésével – írja a Magyar Hang.

Január elseje és szeptember 2. között összesen 498 határvadásszal kötött szerződést a rendőrség, azonban ugyanebben az időszakban 312 szerződéses munkatárs lemondása is beérkezett a hatóságokhoz.

Összesítve kilenc hónap alatt a teljes állomány 22,7 százaléka felmondott.

A portál továbbá megnézte az ORFK és a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerződéslistáit, és azt állítja, hogy több milliárd forintba került a 165 kilométeren kiépített határkerítés fenntartása és a határvadászok felszerelése.

A kerítés javítása azonban nem a legdrágább kiadás volt az évben, hiszen ezt a megszokott árért, 75 millió forintért vállalta az állami Nostra Kft. Ellenben nagy bevételt hozott a határvédelmi megfigyelő rendszer hardvereinek és analitikai szoftverének biztosítása az Atos Magyarország Kft. számára. A rendőrségnek is bedolgozó cég tavaly 700 millióért üzemeltette a szoftvert, a hardverparkkal 2022 és 2023 decembere között 355 millió forintért foglalkozott.

Ezen felül jelentős összegekért sikerült beszerezni az éjjellátó készülékeket (Fercom Systems 413 millió forint) és a hőkamerákat (Leitz-Hungária Kft. 268 millió forint) is az ORFK megbízásából. 

határvadászoknak gránátvetőket is rendelt az ORFK, ezeket idén összesen 142,7 millió forintért szerezték be.

Ennek ellenére így is az látszik, hogy miközben az állam tavaly és idén is legalább 4,8 milliárd forintot költött a határvédelmi feladatokra, a határvadászok folyamatosan cserélődnek, többen egy teljes évet sem bírnak ki a szerb-magyar határ vonalán.

Ennek magyarázata lehet a három műszakos, vezényléses munkarend (amely napi 16 órás munkaidőt ír elő), a spártai körülmények és a monotonitás is. Emellé egy közel nettó 300 ezer forintos maximálisan elérhető bér dukál.

Kapuzárási pánik a németeknél: összeomlás előtt az Európai Unió

Lassul a határátlépés, míg a szállításokban késések, torlódások várhatók Németország felé hétfőtől, amikor életbe lép az illegális migráció elleni határellenőrzés. Az Európai Unió szétesőben, Ausztria lesz a következő schengeni állam, ahol elrendelik a szigorítást – mondta Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő az Economxnak.
Bővebben--->