Az elmúlt években sokat romlott a gödöllői (és valamelyest a csömöri) HÉV közbiztonsága. A H8-as járaton körülbelül 2020 környékére teszik a biztonsági helyzet romlásának kezdetét.

2021-ben két durva bűncselekmény is történt ezen a vonalon, mindkét esetben egy-egy nőt próbáltak megerőszakolni és kirabolni.

Az RTL Híradó felvette a kapcsolatot egy csömöri férfival, aki az elmúlt időben több mint 200 zaklatásról szóló esetet gyűjtött össze – írja a Totalcar.

  • A rendőrség 2024 első felében 49 a HÉV-en történt bűncselekményről számolt be, ezek alapján 20 esetben indult büntetőeljárás.
  • A MÁV-Volán csoport elismerte, hogy romlott a vonalon a közbiztonság az utóbbi időben.
  • A MÁV-HÉV vezérigazgatója egy háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a rendészek 2024 első felében 1634 alkalommal intézkedtek a H8-ason, míg a többi HÉV-vonalon összesen 556-szor (ebben az olyan esetek is benne vannak, mint a jegy nélküli utazás).

A legtöbben a kerepesi és a kistarcsai szegregátumokat, valamint a velük járó droghelyzetet hibáztatják a jelen állapot kialakulása miatt. Gyuricza László, Kerepes polgármestere szerint 

arra vezethető vissza a közbiztonság romlása, hogy a Hős utcai gettó megszűnésével a drogvásárlás Kerepesre és Kistarcsára terelődött.

Már felállítottak egy védelmi csoportot

Többen felvetették, hogy a problémás környékek megállóinál állandósítani kellene a rendőri jelenlétet, ám ez a hatóság létszámhiánya miatt nem kivitelezhető. Felmerült még a megállók lezárása úgy, hogy oda csak érvényes jeggyel vagy bérlettel lehessen bemenni, amint ezt számos külföldi vonal esetén is csinálják, de ez irányba sem történtek lépések.

Komoly gondot jelent, hogy a vonal járművein nincs biztonsági kamera.

A helyzet kezelésére a MÁV felállított egy mobil védelmi csoportot, ami hétfőtől bármilyen bejelentésre ki tud vonulni a vonalon 6–8 percen belül. A HÉV rendészek pedig testkamerát kapnak, valamint a többi HÉV-vonalról átcsoportosítva növelik a rendészeti létszámot a gödöllői járatokon.

A legkritikusabb időszakot nem ellenőrzik

Kovács Péter XVI. kerületi polgármester a napokban számolt be arról, hogy a rendőrség elrendelte:

  • az állandó rendőri jelenlétet az Örs vezér terei HÉV végállomásnál és vonzáskörzetében hajnali 4 óra és éjfél között;
  • a rendszeres ellenőrzést a HÉV budapesti szakaszára 2024. augusztus 16-ig 8.00-20.00 óra között;
  • heti egy alkalommal végzett komplex ellenőrzést 14.00-20.00 óra között.

Viszont a legkritikusabbnak tartott időszakban – a 20-24 óra között – nem ellenőrzik a szakaszt.

Szakértők szerint a gödöllői HÉV helyzetében valódi előrelépést jelentene a 2-es metróval való összekötés tervének megvalósulása, ám ehhez szükség lenne járműcserére, mert a két vonal kocsijai nem kompatibilisek egymás vonalával.