Az otthoni munkavégzés a járványhelyzet alatt gyorsan és széleskörűen terjedt el országszerte, azonban néhány évvel később számos helyen módosulnak, vagy éppen szigorodnak a munkavégzés szabályai – olvasható a Profession.hu sajtóközleményében. 

Azok között a  munkavállalók között, akiknél jelenleg biztosított az otthoni munkavégzés, 16 százalék nem tolerálná, ha további korlátozások születnének munkavégzésüket illetően, akár fel is mondanának ennek hatására. A megkérdezettek közel fele mondta, hogy bár nem mondana fel, azért nem örülne a szigorításnak, 9 százalékuk pedig valamilyen kompenzációt kérne cserébe. A megkérdezettek 18 százaléka támogatná a munkavállalók mozgásterének szűkítését.

A szigorításról alapvetően eltérő véleménye van a korcsoportoknak. Minél idősebb munkavállalói csoportról van szó, annál inkább jellemző, hogy támogatnák a szabályokat. A 30-39 évesek körében 11 százalékos a támogatottság, míg a 40-49 évesek esetében 21 százalék, az 50-59 éves korcsoportban pedig már 27 százalék. 

A dolgozók körében a járványhelyzet óta töretlen az igény az otthoni munkavégzésre, a munkaadók viszont bár óvatosan, de igyekeznek szigorúbb keretek közé szorítani az erre vonatkozó szabályozásukat. Azok a vállalatok viszont, akik biztosítanak otthoni munkavégzési lehetőséget és ezen a téren rugalmasak a dolgozói igényekkel kapcsolatban, ki tudnak tűnni a munkavállalókért folyó versenyben és rendszerint több jelentkezőt, több megfelelő szakembert képesek megszólítani

 - fogalmazott Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője.

Jelentősen visszaesett azon munkavállalók száma, akik hatékonynak érzik magukat az otthoni  munkavégzés alatt. Tavaly tízből hárman, idén pedig már tízből négyen számoltak be a produktivitásuk visszaeséséről. 

Kisebb mértékben ugyan, de csökkent azoknak az aránya is, akik kimondottan hatékonynak érzik az otthoni munkavégzésüket. Tavaly a válaszadók 38 százaléka jelezte, hogy jobban megy neki a munka otthonról, idén azonban már 23 százalékra redukálódott ez az arány.

A home office leggyakrabban említett előnyei között első helyem a rugalmas időbeosztás lehetősége szerepel 65 százalékkal, ezt követi az időtakarékosság az utazási idő kiesése miatt 61 százalékkal, valamint az ideálisabb munka-magánélet egyensúlya 40 százalékkal. 

Nincs jó hírünk a home office kedvelőinek

A pandémia alatt jobban álltunk az otthoni munkavégzés arányában, 2022-re azonban megint 10,6 százalékra csökkent a rendszeresen otthonról is dolgozók aránya. Az uniós rangsorban megint sereghajtó Magyarország.
Bővebben--->