A Belügyminisztérium lakossági statisztikája szerint 4,5 százalékkal többen változtatták meg az állandó lakhelyüket az országon belül 2024 első hat hónapjában, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az ország népessége csökkent tavaly óta, ezért az egyes megyék lakossági nyilvántartásában is apadás látható, ez alól egyedül Pest megye képez kivételt, itt 2023-hoz képest (kevesebb mint fél százalék) nőtt az állandó lakhellyel rendelkezők száma.

Arról nem közölt adatokat a Pintér Sándor vezette tárca, hogy az országhatáron belül hova költöznek leginkább a magyarok. Az otpotthon.hu adatbázisa szerint 2024 első felében Budapest és Pest vármegye volt a hazai ingatlanforgalom két legnagyobb központja. Lipták Zsuzsa, az otpotthon.hu ügyvezetője az Indexnek elmondta:

A fővárost és Pest megyét nem számítva Hajdú-Bihar, Borsod, Csongrád és Szabolcs megyékben kerestek a legtöbben eladó házat, lakást és telket. Mindezt az okozhatja, hogy az elmúlt egy évben többek között Szeged, Debrecen és Nyíregyháza környékén több óriásberuházást jelentettek be, aminek következtében a munkaerő ezekben a vármegyékben koncentrálódhat.

Az ingatlanárakon is jól látszódik a megemelkedett érdeklődés, idén júniusban az elmúlt év hasonló időszakához képest:

Vidékre vágyó Budapestiek 

Az első féléves adatok szerint az ingatlankeresők 39 százaléka a saját településén, vagy legfeljebb megyéjén belül költözne el. A legtöbben (17 százalék) Vas megyében kerestek új lakó alkalmatosság, főleg házat. Budapesten viszont a magyarországi lakosoknak mindössze 6 százalékuk venne ingatlant.

Idén több olyan vármegye volt, ahol a fővárosiak mutatták a legkomolyabb érdeklődést az ingatlanvásárlásra:

A budapesti ingatlanokra 75,7 százalékban az eddig is a fővárosban lakóktól érkezett ajánlat, az itteni vásárlók kétharmada nem házat, hanem lakást keres.

Vidéki lakosok közül elsősorban a Pest vármegyeiek (10,35 százalék), a szabolcsiak (1,26 százalék), borsodiak (1,18 százalék) települnének át a fővárosba.

Keletről nyugatra 

Az ország nyugati feléből a keletibe nem igazán költöznének át, de ha mégis, akkor

  • Borsod-Abaúj-Zemplén (2,5 százalék),
  • Heves (1,5 százalék)
  •  és Szabolcs (1 százalék) az elsődleges célpontok.

A keleti vármegyék lakói közül elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén lakosai mutattak érdeklődő a nyugat-magyarországi lakóhelyek iránt. Az otpotthon.hu adatbázisa alapján az itt élők 5,7 százaléka költözne át a Dunántúlra.