Hétfőn jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, hogy a helyi iparűzési adó (hipa) egy részét a járási fejlesztési alapokba irányítják át.

A miniszter bejelentése szerint 2025-től minden magyar járás garantált éves fejlesztési forrásban részesül a Versenyképes Járások Program keretében, ami azt jelenti, hogy az iparűzésiadó-bevételek egy részét, konkrétan az ideihez képest keletkezett többletet egy külön alapba irányítják, ahonnan a járások pályázatokkal szerezhetnek pénzt a saját keretük terhére. 

Előzetes számítások szerint ez nagyjából az összes járásban együtt 65 milliárd forintos keretet jelent, melyen a 173 járás osztozhat. 135 járás kap 250-250 millió forintot, hat megyeszékhely-központú járás egyenként félmilliárdot, 33 térség pedig ennél is többet. 

Ha egy járás összes adótöbblete nem éri el a térségnek járó minimális összeget, a 250 millió forintot, akkor azt az államkasszából pótolják ki.

„A városok finanszírozása a helyi iparűzési adóra épül, ez a fő bevétel: ha van hipád, tudod működtetni a településed, ha esetleg abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy magas a hipád, akkor még fejleszteni is tudsz” – mondta a Népszavának Csőzik László, Érd polgármestere.

Ez Érd esetében az idén 4,5 milliárd forint, az előzetes becslések szerint a növekmény valahol 300-500 millió körül lesz, azaz ennyit kell majd befizetniük a járási fejlesztési alapba.

A polgármester elmondása szerint azonban a hipa nagyobb része elmegy működési költségre, ha jövőre elveszik a többletet, az hiányozni fog a költségvetésből. A szegényebb, de mégis hipa-növekménnyel záró városoknak pedig akár a működésük is veszélybe kerülhet.

A városvezető azt is nehezményezi a döntés kapcsán, hogy innentől az önkormányzatoknak nem lesz érdeke a beruházások támogatása, hiszen a bevételi többletüket, amelyet egy-egy befektetés hozna, el fogják venni.

Kiss Ambrus, a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója a lap megkeresésére azt közölte, hogy a fővárosi önkormányzatot nem érinti a jövőre induló Versenyképes Járások Program. A főigazgató legfeljebb 5 százalékos iparűzési adó növekménnyel számol Budapest esetében, ami az idei 562 milliárdos adóbevételt véve alapul legfeljebb 28 milliárdot jelent.

Pénzügyminisztérium szerint azonban országszerte az összes többlet lesz nagyjából 65 milliárd forint jövőre, így mivel ennek az összegnek csaknem a felét tenné ki a fővárosi növekmény, miközben a teljes GDP-nek csak a 38 százaléka termelődik Budapesten, Kiss Ambrus szerint aránytalan lenne az elvonás.

Szükség van egyáltalán még az önkormányzatiságra?

A szakértő szerint csak úgy lehet képviselni a helyi érdekeket, ha ismerjük az uniós lehetőségeket is. Az Economx podcast legfrissebb műsorában dr. Bartuszek Lilla, a Fenntartható városok kezdeményezés alapítója arra a kérdésre is választ adott, hogy szükség van-e még egyáltalán az önkormányzatiságra, és hogy lehet a rendszert élhetőbbé változtatni.