Bombaként robbant a hír, hogy a Belügyminisztérium (BM) azonnali hatállyal, augusztus 28-án felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát. 

Az iskola vezetősége a kormány határozata ellenére döntött úgy, hogy az új tanévben nem veszik el a diákok mobiltelefonjait  és más digitális eszközeiket a tanítás előtt. A minisztérium indokolása szerint viszont „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”.

Mészáros Csaba a történtekről a gimnázium közösségi oldalán közölte:

...nem rúgtak ki. Felmentettek az igazgatói pozíció alól. Jövőre a Madách tanára leszek, és kedvemre úgy zárom a pályámat, ahogy elkezdtem: tanítok. Nincs ennél nagyobb és felszabadítóbb boldogság. Ma csak én éreztem ezt.

Szerinte médiumok robbantották ki az ügyet, mert mint írja

Maruzsa Zoltán államtitkárnak augusztus 22-én már elmondta, hogy mobiltelefonokról szóló a közleményt nyilvánosságra hozták. Az államtitkárnak akkor, és később sem volt ellenvetése, mert „milyen mesteri a rendelet, hogy ezt is engedi.”

A leváltott igazgató hozzáteszi:

Ha nincs a médiafelhajtás nem mentettek volna fel. Mert nem a tények számítanak, hanem a botrány és a precedens.

Bejegyzésében azt is írta: van, ahol úgy játsszák ki a rendeletet, hogy a diákok két mobilt hoznak be az iskolába, ha az egyiket elveszik, a másikat használhatják.

Az iskolából kitiltott tárgyakról és az okostelefonok leadásáról szóló rendelet augusztus 8-án jelent meg. A rendelet az új tanév kezdetétől korlátozná a mobiltelefonok használatát az iskolákban. A jogszabály érinti az általános iskolákat 1–8. évfolyamig, a gimnáziumokat 5–12. évfolyamig, valamint a szakgimnáziumokat 9–13. évfolyamig.