A példátlan hőségben kezdődő tanév miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmánya azzal fordult Maruzsa Zoltánhoz, hogy kezdeményezze Pintér Sándor belügyminiszternél a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI-rendeletet módosítását.

Határozzák meg úgy az intézményen belüli hőmérséklet felső határát, hogy az legyen összhangban a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SzCsM–EüM együttes rendeletben foglaltakkal.

Azt írták,

ha a meteorológiai előrejelzések alapján a várható napi középhőmérséklet meghaladja a 25°C-ot, az igazgató intézkedjen a tanítás, oktatás rövidített órákkal történő megtartásáról. A nevelő-oktatómunka hőség miatti szünetelésének időtartama alatt a fenntartó temperált helyiségben biztosítsa a gyermekfelügyeletet.

A tanévkezdés előtt egy nappal az államtitkár még nem válaszolt a PDSZ-nek

írta a 24.hu. 

A szakszervezet szerint, akinek 30 fok körüli hőmérsékletben kell dolgoznia, hívja a területileg illetékes munkaügyi felügyeletet.

  • A kánikulában figyeljünk arra, hogy a diákoknak is a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványianyag- és vitaminbevitelre van szükségük.
  • Mindig legyen náluk folyadék, mert hőség idején akkor is inniuk kell, amikor nem érzik magukat szomjasnak.
  • A melegben nem javasolt cukros, szénsavas üdítők fogyasztása; a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége.
  • Válasszunk számukra könnyű, világos színű, laza ruhadarabokat, amelyek lehetővé teszik a bőr szellőzését

– hívta fel a figyelmet az Index cikke szerint Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).