Bár gondolataink most még a nyaralás körül forognak, érdemes minél hamarabb megterveznünk a tanévkezdéssel járó teendőket, a szeptemberi iskolakezdés ugyanis számos pénzügyi vonatkozással is bír - többek között erre hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank új pénzügyi kampánya.

Az MNB Pénzügyi Navigátor honlapján egy helyen lehet információkhoz és tippekhez jutni a kiadástervezés, a beiskolázási és egyéb támogatások világában, valamint tanácsokat olvasni a hitelfelvételről. 

Az iskolakezdéshez rengeteg állami, önkormányzati vagy munkáltatói támogatás vehető igénybe, illetve – egyetemi hallgatóknak, főiskolásoknak – sok a nyitott pályázati lehetőség is. Tartós betegséggel érintett gyermekek esetében pedig külön kedvezmények, támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre - hívja fel a figyelmet a kampány beharangozója.

Aki egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal rendelkezik, az a pénztárból is fedezhet bizonyos iskolai költségeket, így ruházatot, tankönyvet vagy taneszközt, tanulónként éves szinten jelenleg legfeljebb 266 800 forintig.

Ugyanezen összeghatárig elszámolhatók a 25 év alatti, magyarországi államilag elismert felsőoktatási intézményben tanulmányaikat folytató hallgatók esetében a tandíjak, térítési díjak, kollégiumi díjak, albérleti díjak is. Az igénybevétel feltétele a tanintézmény látogatásának igazolása, a tanév első napját legfeljebb 15 nappal megelőző vásárlási számlák becsatolása, illetve, hogy a pénztári megtakarítás előzőleg legalább 180 napja legyen a számlán.