Mi történik akkor, ha valótlan állítás miatt bírságol meg minket a felügyeleti szervvel nem rendelkező kerületi közterület-felügyelet? A Totalcar autójogásza szerint ilyenkor az a legfontosabb, hogy tisztázzuk, milyen szabályszegés volt az intézkedés tárgya velük szemben.

Hozzáteszi, igen tág intézkedési és bírságolási jogköre van a közterület-felügyelet munkatársainak, amely mellett azonban eljárási garanciák is vannak, amelyeket az intézkedés során tiszteletben kell tartani.

Ezek között az egyik, hogy a jogorvoslati lehetőségekről tájékoztatást kell adni. Ennek elmulasztása már önmagában kifogást alapoz meg az eljárásban.

A lap szakértője szerint ha nem kerül sor helyszíni bírság kiszabására vagy elfogadására, akkor szabálysértési vagy közigazgatási eljárás indul velünk szemben, ami egy többlépcsős folyamat, amelyben az egyes fázisok végén minden esetben tájékoztatást kell kapjunk a hatóságoktól a jogorvoslati lehetőségekről.

Ha közigazgatási szabályszegésről van szó, akkor biztosan élhetünk panasszal, szabálysértés esetén azonban bírósági eljárásig is elnyúlhat az ügy.

Változnak a közúti bírságok, ezt megint farzsebből kicsengetik egyesek

Átlagosan 50 százalékkal nőnek a közlekedési bírságok augusztustól, így a szabálytalan előzésért például 39 ezer forint helyett 65 ezret kell majd fizetni. Aki pedig jogtalanul elfoglalja a mozgáskorlátozottak parkolóhelyét, az 100 ezer helyett 150 ezres büntetéssel számolhat.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.