Az előttünk álló napokon sokfelé mérhetünk majd 35 fok feletti csúcsértékeket, és nem lesznek ritkán a 40 fok körüli maximumok sem.

Szerdán a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. A szinte felhőtlen északkeleti tájakat kivéve helyenként, késő délután, estefelé - nagyobb eséllyel - a délkeleti tájakon alakulhat ki zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek, de hevesebb zivatarnál erősen viharos széllökés sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 33 és 38 fok között várható, ennél pár fokkal alacsonyabb értékeket északkeleten, magasabbat a Dél-Alföldön mérhetnek. Utóbbi területeken akár 40, 41 fok köré is forrósodhat a levegő

- írja előrejelzésében a HungaroMet

Késő estére általában 23 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időben lesz részünk. Helyenként frissítő zápor, zivatar is kialakulhat. Csak néhol élénkül meg a szél, de záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul.

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, és csak néhol alakulhat ki futó zápor, esetleg zivatar. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. Folytatódik a hőség, 34-40 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban.

Szombaton a napos-gomolyfelhős időben már több tájegységünkön kialakulhatnak záporok, zivatarok. Az élénk délies szélben 33 és 41 fok közötti maximumokat mérhetünk. 

Vasárnap egy hidegfront érkezhet, emiatt már többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra, helyenként hevesebb viharok is lecsaphatnak.

A legmagasabb hőmérséklet 31 és 37 fok között alakulhat - olvasható az Időkép oldalán.

Mire figyeljünk a hőségben?

Fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, kerüljük a megerőltető fizikai munkát, és pihenjünk többet! A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, a napszúrás elkerülése érdekében viseljenek napellenzős sapkát vagy kalapot! A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe! A gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyják a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet, akár 70 Celsius-fok fölé emelkedhet az autó belső hőmérséklete - hívja fel a figyelmet az Időkép.