Karácsony Gergely már látott egy javaslatot arról, hogy szinte az összes főpolgármesteri jogkört elvennék tőle, és azokat Vitézy Dávid kapná meg. Mindezek ellenére nyitott lenne Vitézyre helyettesként, de csak akkor, ha az ő jelöltjét, Kiss Ambrust is megszavazzák.

Nemrég Magyar Péterrel is tárgyalt, és bár a Tisza Párt nem zárkózik el a főpolgármesterrel való közös munkától, akadályozzák őt a felelősség teljesítésében, illetve hirtelen „szerelmesek lettek” Vitézy Dávidba, kizárólag őt hajlandóak megszavazni főpolgármester-helyettesnekállítja Karácsony Gergely a Telexnek adott interjújában.

A főpolgármester hozzátette, 

ez számára azt jelentené, hogy a Fidesz vesztes jelöltje venné át a hatalmat Budapesten.

Az interjúban beszélt Vitézyhez való hozzáállásáról is. Korábban úgy fogalmazott a volt főpolgármester-jelöltről, hogy Budapest veszített egy jó urbanistát, és nyert egy középszerű politikust. A kampány jelentősen beárnyékolta kapcsolatukat, de ez még nem teszi lehetetlenné, hogy együtt tudjanak dolgozni.

Elmondtam neki, hogy lehet helyettes, de csak egy csomagban, amelyre Vitézy csak úgy reagált, hogy amúgy sem akar költségvetési kérdésekkel foglalkozni. Korábban is mondtam, Dávid okos fiú, csak nem szabad rá közpénzt bízni

– mondta Karácsony Gergely.

Meggyőződése, hogy a közgyűlés Fidesz vesztes jelöltjének adna minden hatalmi jogkört, így Vitézy kvázi főpolgármesterként vezetné Budapestet.

Karácsony szerint további aggodalomra ad okot, hogy a Tisza Párt álláspontja nem teljesen értelmezhető. A legtöbb mandátumot szerezték meg az ellenzéki oldalon, de mégis beállnának Vitézy Dávid mögé.

A Fidesz nem szavaz meg senkit, a Tisza csak Vitézyt szavazza meg, a DK pedig semmiképpen nem szavazza meg Vitézyt. A többiek benne lennének egy értelmes kompromisszumban, de mi nem vagyunk elegen a többséghez. Eljutott a magyar ellenzéki politika odáig, hogy a Kutyapárt az egyik legfelelősebb ellenzéki párt a közgyűlésben

– tette hozzá a főpolgármester.

Karácsony kiemelte, továbbra is kiáll korábbi helyettese, Kiss Ambrus újraválasztása miatt. Az elmúlt 5 év nehéz körülményei ellenére is, közös és eredményes munkát tudhatnak a hátuk mögött, kezdve a sikeres járványkezeléssel, az energiaválság enyhítésével, a rezsitámogatással, illetve még egy sor szociális intézkedéssel.

Szerinte felelőssége nem egy közgyűlésnek tetsző főpolgármester-helyettes jelölésében merül ki, hanem egy működést szolgáló személy megválasztásában. 

Karácsony Gergely sorsa Magyar Péter kezébe került?

Csütörtökön egyeztet a főpolgármester és a Tisza Párt elnöke az együttműködésről a Fővárosi Közgyűlésben. Bővebben >>>