rendszeres késesek miatti panaszokra hivatkozva Budapest Főváros Kormányhivatala  ellenőrzést indított a Ryanair, a Wizzair, a SunExpress és a Eurowings légitársaságokkal szemben a múlt héten.

A késesek kapcsán Varga G. Gábor,  légi utazással kapcsolatos szakértő az Indexnek elárulta:

2021-ben, valamint tavaly volt a legkaotikusabb a nyár a légi utazásban. Ha az eddig eltelt idei nyarat megvizsgáljuk, akkor a statisztikákban az látható, hogy nincs sokkal több késés, mint az ilyenkor szokásos időszakban.

Varga szerint a világjárványt követő fellendülésben nem állt rendelkezésre elég munkaerő sem a repülőtereken, sem a légitársaságoknál, sem a földi kiszolgálóknál.  

Koordinált együttműködés

A szakértő kiemelte, hogy rengeteg szereplő koordinált együttműködése szükséges, hogy a gép eljusson az indulási reptérről a célállomásra. Többek között:

  • a földi kiszolgáló szervezeté
  • a légitársaságé
  • a légiforgalmi irányításé
  • a repülőgép-karbantartó vállalatoké

Amennyiben bármelyik szereplő nem látja el időben a feladatát, akkor az érintett  gép jó eséllyel késni fog.

Több helyen lehet fennakadás

Varga szerint tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Európa majd mindegyik repterén időben korlátozott a légiforgalom, hiszen az éjszakai órákban speciális szabályok vannak érvényben.

Másrészt – világjárványra visszavezethetően – az alkatrészellátás is sokszor nehézségbe ütközik az ellátási láncokban tapasztalt fennakadások miatt. Ezenfelül a légi útvonalak telítettsége, illetve a a légiforgalom irányítási kapacitásának korlátossága is komoly problémát jelent.

A szakember kiemelte: „A budapesti repülőtér mind infrastruktúrában, mind pedig a földi kiszolgáló szervezetek kapacitása szintjén kielégítő". Amennyiben a magyar fővároson múlna, akkor nem lenne ennyi késés. 

Reagált a Wizz Air a Lufthansa lépésére, ezt gondolják az új pótdíjról

A légitársaság kommunikációs vezetője az elmúlt időszakban nagy sajtóvisszhangot kapott késések kapcsán is részletesen ismertette az okokat egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen. A vállalat a nyári trendekről is lerántotta a leplet.