Kiss Lászlót szerdán vette őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség, valamint összehangolt akciót tartottak az óbudai önkormányzatnál. A DK politikusát hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják.

Óbudán az első gyanúsítottakat még március elején fogták el, miután kiderült, hogy egy férfi szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött az önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két céggel. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. 

Az óbudai polgármester ügyvédje, Zamecsnik Péter a házkutatás és őrizetbe vétel kapcsán az ATV Startban azt mondta: nyomozók szerda hajnalban, körülbelül 5 órakor jelentek meg Kiss László otthonában, a nyomozók „empatikusan viselkedtek” a polgármester elmondása szerint.

A házkutatás és a gyanúsítás után Kiss Lászlót őrizetbe vették, és fogdában töltötte az éjszakát. 

Az ellenzéki politikus ellen az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és egyéb bűncselekmények gyanújával indított eljárást ellene.

Teljesen abszurd ez a történet, amelyet a gyanúsítás tartalmaz

– idézte ügyfelét az ügyvéd.

A gyanú szerint a vállalkozók különböző szerződéseket kötöttek az önkormányzattal áruk beszerzésére és szolgáltatások elvégzésére, ám ezek vagy nem valósultak meg, vagy túlárazva kerültek kiszámlázásra. A nyomozók szerint az így szerzett pénzekből visszajuttattak összegeket, köztük Kiss Lászlónak is.

Az ügyvéd azonban hangsúlyozta, hogy „azok a szerződések, amelyekről ezt állítja a gyanúsítás... mind tényszerűen igazolható, hogy elvégzésre kerültek.”

Zamecsnik Péter arról is beszélt, hogy őt váratlanul érte a gyanúsítás. 

Egy picit meglepett, megmondom őszintén, mert én az eddigi ismereteim birtokában azt gondoltam, hogy hozzá nem érhet el ez a történet

– mondta.

A polgármester ügyvédje szerint a mostani ügynek súlyos politikai következményei is lehetnek a kerületre nézve, különösen, ha Kiss Lászlót letartóztatják, mivel ez megakadályozhatja, hogy részt vegyen az októberi alakuló ülésen.

A következő lépés a pénteki tárgyalás lesz a Budai Központi Kerületi Bíróságon, ahol a bíróság dönt Kiss László letartóztatásáról

Kiss László őrizetben van, letartóztatását indítványozta az ügyészség

Már 16 gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség, amely közleménye szerint korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában újabb öt személyt hallgatottak ki gyanúsítottként, közülük hárman őrizetben vannak. A nyomozó főügyészség szerdán összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre az ügyben, amelynek keretében számos helyszínen, köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében, valamint több önkormányzati cégnél végzett kutatást és lefoglalást. A kihallgatott gyanúsítottak között van dr. Kiss László III. kerületi polgármester, egy önkormányzati vezető, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottja, akik jelenleg őrizetben vannak és a letartóztatásuk elrendelését indítványozza az ügyészség. A polgármesterrel közölt megalapozott gyanú szerint, dr. Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el. A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség. A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság 2024. október 20-ig hosszabbította meg.