Már 16 gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek, a folyamatban lévő nyomozásban újabb öt személyt hallgatottak ki gyanúsítottként, közülük hárman őrizetben vannak – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A közlemény szerint a nyomozó főügyészség szerdán összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre az ügyben, amelynek keretében számos helyszínen, köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében, valamint több önkormányzati cégnél végzett kutatást és lefoglalást.

A kihallgatott gyanúsítottak között van Kiss László III. kerületi polgármester, egy önkormányzati vezető, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottja, akik jelenleg őrizetben vannak és a letartóztatásuk elrendelését indítványozza az ügyészség. 

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az Economx megkeresésére elmondta, hogy a letartóztatásról abban a 72 órában kell döntenie a bíróságnak, amíg őrizetben vannak a gyanúsítottak.

A bíróság 30 napra rendelheti el a letartóztatást, és ebben a 30 napban kell eldöntenie az ügyészségnek, hogy ezt meg akarják-e hosszabbítani. Amennyiben nem hosszabbítják meg, akkor magától is meg tud szűnni a letartóztatás, az ügyészség pedig indítványozhatja, hogy szüntessék meg előbb. A bíróság azonban nem szüntetheti meg a letartóztatást a határidő lejárta előtt.

Az ügyészség fél évig indítványozhatja a letartóztatás meghosszabbítását úgy, hogy nem kell újabb bírósági ülést tartani. 

Az ügyészségi szóvivő tájékoztatása szerint a védelem benyújthat szabadlábra helyezési kérelmet, amiben a bíróság dönt, illetve az első fokon hozott bírósági döntés ellen lehet fellebbezni, ebben az esetben a Fővárosi Törvényszék fog dönteni arról, hogy fenntartja-e a letartóztatásról szóló döntést vagy sem.

Az ügyészségi közlemény szerint Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség.

A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság 2024. október 20-ig hosszabbította meg.

Zamecsnik Péter, Kiss László ügyvédje az ATV Startban arról beszélt, hogy a polgármester a fogdában töltötte az éjszakát. 

A polgármester ügyvédje szerint a mostani ügynek súlyos politikai következményei is lehetnek a kerületre nézve, különösen, ha Kiss Lászlót letartóztatják, mivel ez megakadályozhatja, hogy részt vegyen az októberi alakuló ülésen.

Az ügyvéd közlése szerint a letartóztatásról szóló tárgyalás pénteken lesz a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Facebook-oldalán úgy reagált Kiss László őrizetbe vételére, hogy ez egy új választás kikényszerítésének az eszköze lehet.

A júniusban megválasztott testületnek októberben kell megalakulnia. De ha a kormány irányítása alatt működő rendőrség eléri, hogy a polgármester akadályoztatva legyen, akkor ez nem tud megtörténni. Egy idő után nem lesz más megoldás, mint új választást kell majd kiírni. Az őrizetbe vétel, a előzetes letartóztatás kezdeményezése ezt a célt szolgálja

– írta az ellenzéki politikus.

Kiderültek a részletek: ezért került bilincs a polgármester kezére

Kiss Lászlót szerdán vette őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség, valamint összehangolt akciót tartottak az óbudai önkormányzatnál.