Nyáron komoly egészségügyszakmai és politikai vihart kavart a kórházakban tapasztalt hőség, amely a nem megfelelő, vagy épp nem is működő klímaberendezések miatt keserítette meg a betegek és a kórházi személyzet életét. 

A DK-s országgyűlési képviselő, Földi Judit írásbeli kérdéssel fordult a Belügyminisztériumhoz, hogy hány kórházi műtétet halasztottak el idén nyáron a nagy hőség miatt

Rétvári Bence szakállamtitkár válaszában közölte, hogy az előző években több milliárd forintot fordított a krmány a kórházi légtechnikák modernizálására, illetve ez évben is 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre az azonnali kárelhárításra. Kiemelte, hogy 2018-2024 között több mint 16 milliárd forint értékben történtek légtechnikai beruházások. 

Elárulta azt is, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) fenntartása alá tartozó fekvőbeteg-szakellátó intézmények tekintetében a klímaberendezések működési zavarai miatti ellátási adatokról 2024. július 23. napjától vezet nyilvántartást. 

Ennek megfelelően az 2024. július 23 és augusztus 28. közötti időszakban az OKFŐ fenntartású egészségügyi szolgáltatóknál 47656 darab aznapra tervezett műtétből - a klímaberendezés üzemzavara miatt - elmaradó, nem sürgős műtétek száma az egészségügyi szolgáltatók jelentése alapján 191 volt, amely az aznapra tervezett, nem sürgős műtétek 0,4 százaléka.

Másként fogalmazva: naponta átlagosan kicsivel több mint öt műtét maradt el a hivatkozott 36 nap alatt.