Ma jár le a főpolgármester jogorvoslati kérelemének elbírálási határideje: a választási eljárásról szóló törvény alapján a kérelem beérkezését követő naptól számított nyolc nap, azaz június 26. szerda.

Ahogy arról az Economx is beszámolt:

Karácsony Gergely június 17-én adta be a Kúriának újonnan megválasztott  főpolgármesterként azt az indítványt, amelyben kéri, hogy semmisítsék meg a főpolgármester-választás eredményét és ismételjék meg a választást egész Budapesten.

Döntését akkor azzal indokolta, nem kifogásolja az újraszámlálás tényét, azonban szerinte a szavazatok újraszámlálása során az derült ki, hogy a fővárosi szavazókörök felénél nem volt garantálva, hogy úgy érkeznek meg a szavazólapok az újraszámolásra, ahogy a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság bekötegelte azokat.

Mint ismert, a június 9-i önkormányzati választások során Karácsony Gergely alig párszáz szavazattal előzte meg Vitézy Dávidot, aki azonban már az eredményhirdetés előtt kijelentette, hogy újraszámlálást fog kérni, mivel szokatlanul sok, közel 25 ezer szavazatot nyilvánítottak érvénytelennek. Vitézy Dávid ezeknek az újraszámlálását indítványozta, aminek a Nemzeti Választási Iroda (NVI) helyet is adott.

Az újraszámlálás előtt, az eredmény ismerete nélkül Karácsony Gergely már bejelentette, hogy az egész főpolgármester-választás megismétlését fogja kérvényezni. Igaz, hogy az újraszámlálás is Karácsony Gergelyt hozta ki győztesként, csupán 41 szavazattal megelőzve Vitézy Dávid, a főpolgármester beváltotta ígéretét, megtámadta az eredményt.

Karácsony Gergely indítványát be is fogadta az Nemzeti Választás Bizottság (NVB), de arról a legfelsőbb bírói fórum, a Kúria dönt.

A Kúria döntése ellen is van jogorvoslat, mert 3 napon belül felülvizsgálati kérelemmel lehet fordulni az Alkotmánybírósághoz, amelynek 6 napja van eljárnia az ügyben, és 3 napja van a panasz elutasítására, vagy befogadására. Ez utóbbi esetben pedig újabb 3 nap van a döntés meghozatalára. Ez azt jelenti, jogerős döntés arról, hogy ki vezesse a fővárost októbertől, legkésőbb július 5-én derülhet ki

- írja az atv.hu.

A portálnak elemzők azt mondták: 

várakozásaik szerint a Kúria nem ismételteti meg az egész fővárosi választást,

elképzelhető, hogy formai okokra hivatkozva vissza is dobja az indítványt, ismétlésre legfeljebb a kérdéses szavazókörökben van esély.

Karácsony Gergely egész Budapesten megismételné a választást, mert szerinte az érvénytelen szavazatok újraszámolása között manipulálhatták a szavazólapokat. Vitézy Dávidnak viszont elég lenne, ha  csak a IV. és a VII. kerületben ismételnék meg a főpolgármester-választást - emlékeztet a hírportál.