Lázár János két hete egy rádióinterjúban azt közölte, hogy javasolni fogja a kormánynak a helyi iparűzési adó (hipa) megreformálását.

Mint mondta:

tapasztalata szerint van egy új jelenség van a helyi politikában, az pedig az, hogy mire használják fel az adót.

Az építési és közlekedési miniszter úgy vélekedett, hogy az utóbbi években rengeteg pénz ment el fesztiválokra, „etetésre, itatásra”; ez helytelen megoldás, a várost kellett volna helyette építeni, kórházakat és iskolákat felújítani, így azt fogja javasolni a kormánynak, hogy reformálják meg a helyi iparűzési adót megszüntetve az eddigi rendszert.

Mint mondta:

véget kell vetni annak a káros gyakorlatnak, hogy egyes településvezetők városuk fejlesztése helyett mulatságokra, szavazatszerzésre tapsolják el a helyi vállalkozók által befizetett adót, majd sorban állnak a kormánynál, mert elfogyott a pénz.

Gödöllő nyolcadik alkalommal újraválasztott polgármestere, Gémesi György a hír kapcsán a 24.hu-nak úgy nyilatkozott:

A mostani bejelentés arról szólhat, hogy mennyit lehetne még elvenni az önkormányzatoktól.

Óriási összegről beszélünk, hiszen évente mintegy ezermilliárd forint folyik be iparűzési adóból, és ennek 90 százalékát működésre fordítják: a közétkeztetést, az óvoda és a bölcsőde, a közbiztonság, a helyi közlekedés fenntartását, a mindennapi feladatok ellátását, a problémák megoldását fizetik belőle az önkormányzatok - tette hozzá azzal, hogy

mivel kifejezetten önkormányzati adóról van szó, azt az állam nem szedheti be, legfeljebb eltörölheti. 

Gémesi György nem lát reális esélyt arra, hogy az állam finanszírozni tudná azokat az egyébként kötelező állami feladatokat, amiket az önkormányzatok most a helyi adóból oldanak meg. Szerinte ettől még meg lehet „reformálni” a hipát, de aki ezt mondja, az nem ismeri a pontos számokat, vagy legalábbis nincs tisztában azzal, hogy milyen hatalmas feladattengert fed le a helyi iparűzési adó. 

Az biztos, hogy hatalmas állami bevétel nem lenne a megreformálásból, arra viszont van lehetősége az államnak, hogy meggyengítse az önkormányzatokat, beszorítsa azt a párat a sarokba, amelyik még jól működik

- közölte Gödöllő polgármestere.